Din închisoare, pe scenă: \"Şi noi suntem oameni\"
\"Vă rugăm să ne daţi o şansă, să ne reprimiţi în societate şi noi suntem oameni\", acesta este mesajul celor 14 deţinuţi pentru cei care se află dincolo de gratii, în libertate. Ziua Internaţională a Drepturilor Omului a adus pe Scena Teatrului Metropolis, \" Spune Adevărul Puterii: Voci din întuneric\", un proiect dedicat respectării drepturilor omului.
Înainte de a ajunge în închisoare nu s-au gândit niciodată că vor urca pe scenă. 14 deţinuţi, 13 actori şi un sufleur, au urcat joi seară pe scena Teatrului Metropolis pentru a da glas mesajului lor. \"Avem şi noi un mesaj. Vă rugăm să ne daţi o şansă, să ne reprimiţi în societate şi noi suntem oameni\", spune Roxana Pascu, care deşi mai are trei ani de petrecut în detenţie se gândeşte la libertate.
Povestea fiecărui actor a îmbrăcat sensuri artistice, pentru câteva ore, iar drama lor a fost ascultată de câteva zeci de oameni. \"Uneori în viaţă este bine ca neliniştea pe care o ai în suflet să o ţii numai pentru tine. Uneori, în viaţă, este bine ca, atunci cînd ţi-a mai rămas doar o pâlpâire de speranţă, să o dai pe toată\", a mărturisit Sebastian Simion, unul dintre cei 14 deţinuţi implicaţi în proiect.
Proiectul a demarat în această vară, din aproximativ 29 de persoane private de libertate au fost selecţionate 14. Scenariul piesei de teatru aparţine lui Ariel Dorfman şi se bazează pe mărturiile celor 51 de personalitaţi intervievate de Kerry Kennedy, care spun lumii întregi povestea atrocităţilor la care au fost supuşi în ţările de apartenenţă pentru păcatul de a crede în drepturile şi libertăţile fundamentale ale fiinţei umane.
\"La Doan Viet Hoat plânsul devine glas, vorbă mută a lacrimilor ce nu pot fi plânse, sunt în inimă, prea mari, arzându-i, măcinându-i visele, dar D-zeu ridică pe nenorociţii lumii ţărână...învăţăndu-ne ce este omenia. În Spune adevărul puterii...cuvintele îşi au esenţa în noi, pe viitor ne va fi de folos \", spune Răducu Iustinian despre personajul interpretat de el.
Deşi lucrul la acest proiect a fost, uneori, anevois, Anca Maria Colţeanu, regizoarea spectacolului \"Spune Adevărul Puterii: Voci din întuneric\" şi Alina Paţilea, asistent regie, şi-au dorit să-i facă pe aceşti oameni să înţelegă textul, să-i determine să joace teatru. \"Cred că s-au descurcat foarte bine...s-au schimbat, s-au dezvăluit...povestea fiecăruia este un film, am învăţat de la ei foarte multe. Am lucrat cu oameni, am spus o poveste despre oameni\", spune Anca Maria Colţeanu.
\"Viaţa îţi aparţine o singură dată. Să stai în închisoare este foarte greu, dar să ieşi afară si sa continui ce ai inceput ştiind că oricând te poţi reîntoarce acolo este şi mai greu\", spun personajele lui Dorfman. Întrebat despre cum trece timpul, dincolo de porţile închise, Dumitru Conac spune că, de obicei, îi este greu. \"De când am început, nici nu ştiu cum a trecut timpul ăsta. Şi aş dori să nu se mai termine niciodată. N-am crezut că poţi să găseşti atâta bucurie, atâta fericire într-o simplă piesă de teatru\".