DIICOT a finalizat dosarul privind traficul de ovule de la clinica Sabyc
Procurorii DIICOT au finalizat dosarul privind traficul de ovule de la clinica Sabyc, după ce au adunat toate probele şi au adus la cunoştinţă acuzaţilor materialul de urmărire penală, au declarat pentru NewsIn surse judiciare. Următoarea etapă procedurală este trimiterea dosarului la instanţa de judecată.
Cei doi medici israelieni, acuzaţi la Bucureşti pentru trafic cu ovule, s-au întors în Israel, după ce li s-a spus că interdicţia de a părăsi România, care expira joi, nu va fi prelungită, relatează cotidianul Haaretz.
Celor doi medici - Nathan Levitt and Genya Ziskind - li s-a spus că ancheta care îi vizează s-a încheiat şi că nu vor fi puşi sub acuzare. Ei trebuie, însă, să se întoarcă în România, dacă va fi nevoie.
O sursă apropiată familiilor a declarat miercuri că cei doi medici urmau să fie întâmpinaţi la sosire de rude, colegi şi pacienţi.
Cei doi medici au fost reţinuţi, în iulie, pentru 24 de ore, de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Bucureşti pentru săvărşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, organizarea traficului de celule de origine umană în scopul obţinerii unui folos material şi exercitarea fără drept a unei profesii. Ei au fost lăsaţi liberi de instanţă, dar nu au voie să iasă din ţară.
Tribunalul Bucureşti a emis, pe 20 iulie, mandate de arestare pentru 29 de zile pentru cele trei persoane acuzate că ar fi \"capii\" reţelei de trafic internaţional de ovule în care este implicată clinica Sabyc, respectiv pentru Harry Mironescu, Cecilia Borza şi Yair Miron. Aceştia sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat şi de organizarea traficului de celule de origine umană în scopul obţinerii unui folos material.
Ziskind şi Levitt le-au declarat anchetatorilor că nu au fost implicaţi în conducerea clinicii de fertilizare Sabyc şi că au lucrat numai pentru a trata femei israeliene care nu puteau primi îngrijiri în ţara lor.