MENIU

Diaconescu cere Guvernului şi şefului statului să desemneze şi alţi candidaţi de comisar european

Foto: NewsIn

Vicepreşedintele PSD, fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat că este necesar un \"consens politic\" pentru desemnarea mai multor candidaţi pentru postul de comisar european din partea României, în condiţiile în care au fost limitate posibilităţile de negociere la nivelul UE.

Diaconescu a precizat că este absolut necesar un "consens politic" astfel încât România să aibă mai multe variante pentru comisarul european".

"Este nevoie de persoane cu sprijin politic intern, indiferent de culoare politică. Două sau trei candidaturi, capabile pe de o parte să acopere posturi de substanţă, iar pe de altă parte să fie în măsură să poată funţiona ca şi comisar europeni pe mai multe posibilităţi în ceea ce priveşte mandatul", a mai declarat Diaconescu, făcând precizarea că "este foarte posibil ca lista comisarilor să fie definitivată în următoarele două săptămâni".

De asemenea, fostul ministru a mai declarat că "guvernul interimar condus de domnul Boc a luat o decizie în ceea ce priveşte o desemnare formală a domnului Cioloş ca şi comisar pe Agricultură, în absenţa PSD din Guvern".

"Poate ultima intervenţie pe care un ministru al PSD a făcut-o în ultima şedinţă de Guvern a fost a mea, am atras atenţia în legătură cu vulnerabilităţile la care este, va fi, supusă România în condiţiile în care guvernul se va rupe prin decizia PD-L", a mai spus Diaconescu. 

Diaconescu a mai afirmat că i-a avertizat pe democrat-liberali, în momentul ruperii coaliţiei, că fără un ministru de Externe cu mandat plin, România nu va mai purta negocieri la nivelul UE, punct în care s-a ajuns în acest moment.

"Nu numai aceasta (a comisarului european, n.red.) este tema de politică externă la care România nu participă în acest moment. Îl informăm şi pe preşedinte şi actualul guvern interimar faptul că se negociază inclusiv preşedintele Uniunii Europene, se negociază în acest moment bugetul şi evaluările programelor financiare în ceea ce priveşte România în perspectiva elaborării structurii de finanţarea a statelor membre UE pe următorii 5-7 ani. La toate aceste dezbateri, negocieri, extrem de importante pentru toate statele UE, participăm numai la nivel tehnic, fără drept de decizie, nu se poate pune problema ca atribuţiunile pe acest palier să fie preluate fie de preşedinte fie de premier, există mandate specifice pe care Guvernul le dă direct fie ministrului de Externe, fie ministrului Finanţelor, pentru a finaliza angajamentele la care România este parte", a susţinut Diaconescu. 

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la expoziţia Indagra Farm, că România mai are şanse la obţinerea postului de comisar european pentru agicultură, dar şansele au scăzut în lipsa unui ministru de externe.

"Sigur că mai avem şanse (la obţinerea postului de comisar european pentru agricultură, n.r.), însă ni le-am redus singuri neavând un ministru de externe. Pentru obţinerea acestui post aveam nevoie, totuşi, de o politică de alianţe," a declarat preşedintele Traian Băsescu.

Guvernul l-a nominalizat, la 12 octombrie, pe Dacian Cioloş pentru funcţia de comisar european.