MENIU

Diaconescu aminteşte, de Ziua Presei, de abuzurile autorităţilor din R. Moldova împotriva presei române

foto: NewsIN

Ministrul de externe Cristian Diaconescu constată cu regret, de Ziua Libertăţii Presei, că "abuzurile recente împotriva presei române din partea autorităţilor din R. Moldova" arată că libertatea presei este limitată sau inexistentă "chiar în vecinătatea noastră".

"Abuzurile recente împotriva presei române din partea autorităţilor din Republica Moldova ne arată, din păcate chiar în vecinătatea noastră, cât de limitată sau inexistentă este libertatea presei în multe locuri din lume şi ce consecinţe negative aduce această situaţie", afirmă Cristian Diaconescu într-un comunicat transmis de Ministerul de Externe cu ocazia Zilei Internaţionale a Libertăţii Presei, sărbătorită la 3 mai.

MAE ţine să reamintească opiniei publice, în acest context, articolul 19 al Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, care afirmă că "Orice om are dreptul la libertatea opiniilor şi exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi şi de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat".

Republica Moldova continuă să se afle şi anul acesta, pentru al patrulea an consecutiv,  în rândul ţărilor considerate de organizaţia Freedom House fără presă liberă, ocupând locul 150 în clasamentul celor 195 de ţări monitorizate şi având acelaşi punctaj precum Coasta de Fildeş şi Irakul. Republica Moldova a acumulat 67 de puncte, potrivit raportului anual "Libertatea presei în lume", elaborat de organizaţia americană Freedom House şi dat publicităţii vineri. Datele luate în calcul în elaborarea studiului Freedom House se opresc însă la 31 decembrie 2008, astfel încât recentele abuzuri, restricţii şi intimidări impuse presei în Republica Moldova mai ales după alegerile din 5 aprilie nu sunt reflectate de actualul clasament. 

Mai multe articole despre:
Republica Moldova libertatea presei