Dezbatere Realitatea.NET: Eşti de acord ca preşedintele României să primească puteri sporite?
Realitatea.NET te invită la dezbatere. Vrem să aflăm părerea ta despre proiectul de modificare a Constituţiei. Astfel, îţi cerem părerea despre puterile pe care ar trebui să le aibă preşedintele, în stat.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la mijlocul luni ianuarie, citând un raport realizat de Comisia prezidenţială de analiză a regimului politic şi constituţional din România, că "soluţia cea mai bună pentru România este cea a unui regim semiprezidenţial", unde preşedintele să aibă dreptul de a dizolva Parlamentul, dacă acest lucru ar duce la rezolvarea crizelor politice.
Realitatea.NET vrea să afle opinia ta. Eşti de acord ca preşedintele României să primească puteri sporite?
"Nu cred că România are nevoie de un regim prezidenţial, în care şeful statului să fie şi şeful guvernului. De asemenea, consider că un regim parlamentar, în care şeful statului nu mai este ales direct de cetăţeni, nu exprimă voinţa naţiunii noastre. Nu cred că românii ar accepta să abandoneze dreptul de a-şi alege direct Preşedintele. Este însă nevoie de clarificarea semiprezidenţialismului şi anume de corelarea legitimităţii de care dispune Preşedintele cu pârghiile instituţionale de care se poate folosi pentru a-şi realiza mandatul încredinţat de popor. Dacă vom continua să alegem un Preşedinte care nu poate acţiona, vom nesocoti naţiunea şi vom diminua democraţia", este de părere Traian Băsescu.
De asemenea, Băsescu spunea că "mecanismul dizolvării Parlamentului trebuie pus în acord cu regimul. Dizolvarea legislativului este pretutindeni un ultim recurs la rezolvarea crizelor politice. În Constituţia noastră, dizolvarea este legată exclusiv de eşecul formării guvernului în primele două luni de după alegeri. Ştiu că există interpretarea potrivit căreia o asemenea prerogativă acordată Preşedintelui i-ar spori în mod nemăsurat puterea. Eu cred că această obiecţie nu o fac decât cei care nu înţeleg rostul dizolvării. Atunci când negocierea politicienilor nu mai dă roade, cetăţenii sunt invitaţi la urne, iar acesta şi nu altul e rolul mecanismului de dizolvare. Ceea ce sporeşte este, deci, nu autoritatea şefului de stat, ci capacitatea instituţiilor de a acţiona, în chip responsabil, în momente de criză politică".