MENIU

Despre Băsescu, Antonescu şi \"curluntrism\" în editoriale

Revista presei

Alegerile continuă să fie subiectul care îi provoacă pe editorialişti. Aceştia se întreabă către cine vor merge voturile perdanţilor în turul doi, dar şi de ce a pierdut Crin Antonescu, un candidat promiţător, în primul tur al alegerilor.

\"Fără curluntrism\" se intitulează editorialul lui Cristian Tudor Popescu din ediţia cotidianului Gândul: \"Am aşteptat cu inima strânsă conferinţa de presă a d-lui Crin Antonescu. După ieşirea de duminică seara, mi-era teamă că anunţă intrarea d-sale în coaliţia de la \"Select\" cu C.V. Tudor pentru anularea alegerilor fraudate de mafia sondajelor. Noaptea a fost însă un sfetnic bun; dl. Antonescu a redevenit raţional, corect, consecvent şi ferm. Gestul său a fost unul mai degrabă moral, decât politic, ceea ce mi se pare extraordinar. După toate regulile curluntrismului, tehnică politică deosebit de îndrăgită pe la noi, d-sa trebuia să joace cel puţin o săptămână la două capete, să facă fiţe, să-şi crească preţul. Dl. Tăriceanu, de altfel, foarte dotat pentru curluntrism, deja se declara \"deschis tuturor posibilităţilor\". Fără să consulte partidul, nici nu ar fi avut de ce, dl. Antonescu a reafirmat ceea ce susţine de luni de zile: nici un sprijin, nici o înţelegere cu Traian Băsescu\".

Ioana Lupea scrie în Evenimentul zilei despre \"Băsescu şi succesorul său, Antonescu\": \"Crin Antonescu să fie susţinut de către PDL pentru preşedinţia României în 2014, iar liberalii să formeze, împreună cu PDL, o alianţă de guvernare pe termen lung. Aceasta ar putea fi superoferta pe care Traian Băsescu ar urma să o aşeze pe masa negocierilor cu PNL. Ideea mi-a fost sugerată de o afirmaţie a europarlamentarului Cristian Preda, fost consilier prezidenţial, de duminică noapte, de la Realitatea TV\".

\"Costă şi pute\" este editorialul semnat de Laurenţiu Ciocăzanu în Adevărul: \"România plăteşte de patru ori mai multe impozite faţă de media globală, iar un antreprenor pierde 202 ore pe an, stând la cozi pentru a-şi plăti birurile către stat. Cool! N-o spun eu, ci experţi care au întocmit raportul Paying Taxes 2010, realizat de PricewaterhouseCoopers şi Banca Mondială. În fraza asta stă o parte din amprenta naţional-românească a falimentului. Aici am face bine să căutăm istoria pierdută a celor 20 de ani de la Revoluţie încoace\".

În Cotidianul, Cornel Nistorescu se întreabă \"De ce a pierdut Crin Antonescu?\": \"În nici un caz pentru că este mai tânăr şi are o figură adolescentină! Pentru prima dată după mulţi ani, românii aveau o deschidere neobişnuită spre nou, spre schimbare, spre altceva, inclusiv spre un om tânăr reprezentând un alt spirit. Erau sătui de politicieni în stil vechi, de guri bogate în promisiuni, de vorbe goale sau de cuvinte cu copite de catâr. Şi totuşi, Crin Antonescu a pierdut turul doi la 10 procente distanţă şi a încheiat mediocru, aruncând vina pe televiziuni, pe moguli şi pe institutele de sondaje. Spre penibilul situaţiei, el recomanda susţinătorilor şi observatorilor săi o totală vigilenţă la numărare, urmând ca peste noapte sau în următoarele zile să apară voturile miraculoase, care să-l urce pe locul al doilea\".