MENIU

Deputaţii PDL au redepus luni proiectul privind alinierea pensiilor aleşilor la sistemul public

FOTO: NewsIn
Preşedintele Camerei Deputaţilor a explicat că proiectul iniţial nu intrase nici în dezbaterea comisiilor

Grupul deputaţilor PDL a depus luni proiectul de lege care prevede ca pensiile parlamentarilor să fie calculate după sistemul public de pensionare, şi nu după legi speciale, democrat-liberalii intenţionând să solicite dezbaterea acestuia în procedură de urgenţă, a anunţat preşedintele Camerei.

Roberta Anastase a precizat că proiectul de lege privind modificarea Statutului senatorilor şi deputaţilor, în sensul alinierii pensiilor parlamentarilor la Legea 19 privind sistemul public de pensionare, depus iniţial în legislatura trecută de către democrat-liberalul Cristian Rădulescu, nu-şi poate continua parcursul în noul Parlament.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a explicat că proiectul iniţial nu intrase nici în dezbaterea comisiilor, nici pe ordinea de zi a plenului vechiului Parlament, neîndeplinind astfel condiţiile prevăzute de articolul 63 din Constituţie pentru a putea fi discutat şi în noul Legislativ. 

"PD-L depune legea pensiilor pentru a intra pe procedurile normale, iar într-o săptămână sau două se vor vedea modificările aduse. Se redepune de către grupul parlamentar PD-L, cu semnătura tuturor membrilor (...) s-ar putea să solicităm chiar în procedură de urgenţă", a declarat, preşedintele Camerei Deputaţilor,  Roberta Anastase. 

Proiectele de modificare a Statutului parlamentarului referitoare la chiriaşi şi la pensii în sistemul public au fost clasate, iar o altă propunere, care reconturează caracterul special al pensiilor parlamentarilor, nu este de găsit pe site-ul oficial, deşi se fac referiri la aceasta în stenograme.

Conducerea noului Parlament a decis întreruperea procedurii legislative pentru o serie de propuneri care modificau Statutul senatorilor şi deputaţilor, în sensul alinierii pensiilor parlamentarilor la Legea 19 privind sistemul public de pensionare şi a neacordării de bani de chirie celor care deţin imobile în Capitală. Pe de altă parte, s-a păstrat un proiect menit să clarifice actualul sistem de calcul al pensiilor, proiect ce s-ar fi dorit să treacă de Parlament înainte de noiembrie 2008, dar a cărui "oportunitate" de a fi promovat a fost reconsiderată. Proiectul nu apare pe traseul legislativ al site-ului Parlamentului, dar, din stenogramele de la sfârşitul anului trecut, rezultă că are raport finalizat şi aşteaptă înscrierea pe ordinea de zi.

Potrivit unei note cu privire la iniţiativele legislative înregistrate în Parlament, aprobate în şedinţa Birourilor Permanente reunite din 9 februarie, o serie de propuneri legislative cu raport, neînscrise pe ordinea de zi comună a camerelor şi care privesc modificarea Statutului senatorilor şi deputaţilor, nu-şi mai continuă procedura în noul Parlament.

Printre aceste proiecte se află inclusiv cel al parlamentarului PDL Cristian Rădulescu, depus în noiembrie 2008, care cuprinde reguli ce "supun regimul pensiilor parlamentarilor prevederilor Legii 19/2000, fără niciun fel de excepţie". Propunerea lui Rădulescu a fost înaintată ca replică la decizia conducerile celor două Camere ale Legislativului, din 24 septembrie 2008, de modificare a normelor privind modul de aplicare a prevederilor referitoare la calculul pensiilor din Statutul parlamentarilor prin hotărâre, care nu putea fi atacată.

Mai multe articole despre:
parlament PNL PSD pensii PDL