Dependenţa de plastic văzută prin ochii unui elev olimpic
Realitatea.NET a discutat cu unul dintre elevii olimpici din Bucureşti despre dependenţa de plastic şi despre impactul acestuia asupra mediului. Ştefan Timiraş, un elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional Sfântul Sava din Bucureşti consideră că plasticul e dăunător mediului, dar nu îşi poate imagina viaţa fără telefon mobil, mp3 player sau PC. El spune însă că "este ok să deții obiecte din plastic dacă știi cum trebuie să le reciclezi".
Suntem înconjuraţi de obiecte din plastic. Cum crezi că s-a ajuns aici?
Ştefan: Da, din nefericire, plasticul există pretutindeni – chiar şi în natură.
Versatilitatea acestui material l-a făcut atât de răspândit. De
exemplu, tipuri de plastic precum nailonul, polietilena au dezvoltat
producţia de bunuri precum filmele fotografice, ciorapii. Să nu uităm
şi că teflonul (materialul cu care sunt acoperite vase precum tigăile,
de exemplu) este extrem de important datorită faptului că se curăţă
uşor.
Cât de dependenţi sunt tinerii de obiectele din plastic? Care sunt cele mai utilizate obiecte din plastic?
Ştefan: Aproape toate obiectele folosite de tineri sunt din plastic. De exemplu, electronice precum iPod-urile, consolele de jocuri video sau chiar telefoanele mobile sunt, în opinia mea, obiecte din plastic foarte folosite. Dacă aruncăm o privire în orice casă, cred că mai mult de jumătate dintre obiectele din aceasta sunt din plastic.
Cum crezi că e afectat mediu înconjurător de obiectele din plastic?
Ştefan: Problema este că plasticul se descompune extrem de greu – acest
dezavantaj se datorează legăturilor din el care îl fac atât de durabil.
Atunci când se descompune, emană substanţe toxice, precum metanul sau
dioxidul de carbon.
Cu ce crezi că ar putea fi înlocuit plasticul? Care crezi că este soluţia pentru stoparea poluării mediului?
Ştefan: Cred că plasticul va fi foarte greu de înlocuit şi este destul de greu de imaginat un material care îl va putea ”detrona”. Totuşi, cercetătorii au început să amestece plasticul cu diverse substanţe organice, precum amidonul, pentru a-l face biodegradabil. Ideea este că, în contact cu apa şi la căldură, aceste materiale schimbă structura plasticului, făcându-l astfel mai uşor de digerat pentru anumite microorganisme. În opinia mea, încet-încet, cercetătorii vor sintetiza substanţe care vor minimiza cantitatea de factori poluanţi emanaţi de plastic în descompunere.
Ai renunţa la mp3-player-ul tău doar pentru că e din plastic? Sau la tastatura computerului? Sau la consola de jocuri?
Ştefan: Interesantă întrebare. Totuși, răspunsul cred că este ”nu”. În opinia mea, este ok să deții obiecte din plastic dacă știi cum trebuie să le reciclezi.
"Plasticele sunt cele mai versatile materiale inventate vreodată. Într-adevăr, cuvântul “plastic”, provenit din grecescul plastikos, care înseamnă mulaj sau formă, a ajuns sa fie folosit pentru a descrie orice material adaptabil sau flexibil. De la crearea primului plastic sintetic, dezvoltat pentru a înlocui fildeşul în anii 1860, multe tipuri de plastic, cum ar fi nailonul, polietilena şi teflonul, au revoluţionat producţia de bunuri cum ar fi filmele fotografice, ciorapii şi caroseriile de maşini. Deşi plasticele îşi găsesc din ce în ce mai multe aplicaţii, au apărut probleme de mediu cauzate de folosirea şi aruncarea lor, majoritatea plasticelor nefiind biodegradabile" a scris Ştefan Timiraş într-un proiect pe care urmează să îl predea la ora de chimie.