Deloitte anticipează majorarea TVA ca soluţie rapidă pentru susţinerea bugetului
Sistemul fiscal românesc pierde din competitivitate în faţa ţărilor din regiune, afirmă compania de consultanţă Deloitte într-un studiu dat miercuri publicităţii. Lipsa de predictibilitate a politicii fiscale este una dintre cele mai mari probleme ale României.
"La prima vedere, România are un sistem fiscal competitiv in regiune, cota unică de impozit pe profit de 16% şi cota standard de TVA de 19% sugerând un climat propice pentru companiile existente sau noii investitori. Cu toate acestea, sistemul fiscal românesc pierde din competitivitate, date fiind frecvenţa schimbărilor legislative, zonele neclare, contradictorii sau insuficient reglementate şi ineficienţa aparatului administrativ şi juridic", arată studiul Deloitte.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi autorităţile române ar putea opta pentru majorarea taxei pe valoare adăugată (TVA), deşi optim pentru economie ar fi menţinerea nivelului actual de taxe, consideră preşedintele Deloitte România, George Mucibabici.
"Cred că taxa pe valoare adăugată (TVA) se va majora pentru că este o soluţie rapidă şi pentru că, pe de altă parte, de cota unică nu se atinge nimeni, este o redută câştigată la nivel politic. Trebuie să ţinem cont şi de ceea ce se întâmplă în jurul nostru, multe state europene optează pentru această soluţie de cotă unică în care noi am fost un pic pionieri", a spus Mucibabici.
Pe de altă parte, el a explicat că din experienţa anterioară cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), experţii FMI pledează pentru soluţii sustenabile cu un efect pe termen lung, dar din cauza dificultăţilor întâmpinate de stat în implementarea acestora se optează pentru o soluţie rapidă, cum este majorarea TVA.
În acelaşi timp, Pieter Wessel, partener în cadrul Deloitte expert în fiscalitate, a subliniat că majorarea TVA reprezintă o soluţie la îndemâna statului în condiţiile, în care pentru acest tip de taxă certitudinea unei colectări rapide este mai mare.
"Eu am pariat acum câteva luni că taxa pe valoare adăugată se va majora la 22%. Sigur, optim ar fi să nu crească, însă, din punctul de vedere al bugetului şi competitivităţii în plan internaţional, majorarea TVA este răul cel mai mic, deoarece nu presupune o creştere a costurilor de producţie, în cazul exportatorilor, de exemplu. Pe de altă parte, dacă s-ar modifica alte taxe şi ar creşte costul cu forţa de muncă pentru angajator, acest lucru s-ar reflecta şi în costul de producţie, a precizat Wessel.
El a adăugat, însă, că oameni de afaceri se arată îngrijoraţi de o eventuală majorare a TVA, în condiţiile în care se tem de o scădere a vânzărilor, survenită în urma scăderii cererii de consum şi creşterii preţurilor.
Pe de altă parte, şeful firmei de consultanţă Deloitte, George Mucibabici, a subliniat că îngrijorător este mai degrabă acest tipar prin care autorităţile române încearcă să găsească soluţii rapide, nu pe termen lung.