De ce avem nevoie de europarlamentari? Episodul 5 - Reclama la tutun
Europa are nevoie de europarlamentari, dar un procent însemnat din cetăţenii săi nu vrea să participe la vot şi România nu face excepţie. REALITATEA.NET vă va prezenta până la alegeri efectul decisiv pe care îl au europarlamentarii asupra vieţii de zi cu zi a românilor. Interzicerea reclamelor la tutun este una dintre cele mai importante decizii luate de Parlamentul European şi în acelaşi timp una dintre mai controversate.
Directiva care interzice reclama la tutun în presa scrisă, radio şi internet, precum şi a sponsorizărilor pe teritoriul UE, a intrat în vigoare în 2003, iar statele membre au avut până la 31 iulie 2005 să armonizeze legislaţia cu noile reguli.
România a fost nevoită să adopte noile măsuri la momentul integrării, dar nu toate ţările au implementat măsurile dictate de directivă. Mai mult, Germania a exercitat presiune prin europarlamentarii săi pentru desfiinţarea sau modificarea directivei şi chiar a iniţiat un proces.
Germania nu este singura ţară nemulţumită de directivă şi chiar dacă momentan a raliat şi ea la dispoziţiile directivei, companiile de ţigări vor exercita presiune pe Comisia Europeană şi Parlamentul European pentru a reconsidera măsurile. Europarlamentarii români vor trebui să voteze, într-un fel sau altul, pentru măsuri nepopulare în mediile de afaceri, reclama la tutun aparţinând unui domeniu esenţial al economie europene şi mondiale.