De ce avem nevoie de europarlamentari? Episodul 1 - Libertatea Internetului
Europa are nevoie de europarlamentari, dar un procent însemnat din cetăţenii săi nu vrea să participe la vot şi România nu face excepţie. REALITATEA.NET vă va prezenta până la alegeri efectul decisiv pe care îl au europarlamentarii asupra vieţii de zi cu zi a românilor. În episodul de luni am putut vedea cum au influenţat cetăţenii europeni votul direct la Parlamentului European.
Sute de organizaţii şi site-uri din Europa au atras atenţia că un amendament va limita serios accesul utilizatorilor la internet. În urma îndemnurilor lansate pe internet, sute de mii de oameni şi-au sunat europarlamentarii care îi reprezentau şi i-au convis să voteze în favoarea amendamentului. Votul final a fost cu totul neaşteptat, amendamentul fiind aprobat, în urma presiunilor uriaşe ale alegătorilor, cu 404 voturi pentru şi doar 56 împotrivă.
În Parlamentul European a fost înaintat pentru dezbatere un pachet legislativ intitulat "Telecom Package" care ar trebui să reglementeze industria telecomunicaţiilor din Europa, într-un mod uniform în toate ţările membre.
Prima citire a proiectului a fost în data de 24 septembrie 2008. Printre amendamentele aprobate a fost şi celebrul amendament 46, care specifică că împotriva utilizatorilor de internet care încalcă legea copyright-ului nu se pot lua măsuri decât în urma unei decizii judecătoreşti. Ulterior amendamentul a primit numărul 138 şi urma să fie dezbătut din nou în data de 5 mai 2009. Mai mult, renunţarea la acest amendament ar fi deschis providerilor de internet calea să limiteze accesul la anumite site-uri considerate ilegale, instituind astfel un regim de abonamente asemănător cu cel de la societăţile de cablu.
Internetul şi telecomunicaţiile în general au ajuns să fie o parte integrantă a vieţii de zi cu zi a oamenilor de pretutindeni, iar pentru a asigura libertatea nemijlocită a acestora trebuie mai întâi să votezi.