MENIU

Dan Nica: Este posibil să fie reduse preţurile la gaze sau curent după aprobarea strategiei energetice naţionale

foto: NewsIN
D. Nica: Este o metodă de optimizare a costurilor şi de eliminare a băieţilor deştepţi

Vom avea facturi mai mici la gaze şi energie electrică, după aprobarea strategiei energetice naţionale, a anunţat vicepremierul Dan Nica, după întâlnirea Coaliţiei. Nu a precizat însă cu cât vor scădea. Dan Nica a adăugat că strategia vizează şi eliminarea grupurilor de interese din domeniul enegetic.

Viceprim-ministrul Dan Nica a spus că este nevoie de o schimbare de atitudine şi mentalitate în sistemul energetic românesc pe care l-a catalogat drept "un unicat" din punctul de vedere al organizării. "Nu seamănă cu nimic din ceea ce există în ţările europene ceea ce şi face ca preţul plătit de populaţie şi costurile să nu fie la nivelul pe care ni-l dorim. Am hotărât să luăm o decizie asupra unui proiect care să fie pentru România următorilor 20 de ani", a spus Nica.
Potrivit lui Nica, "scenariile" luate în calcul în privinţa strategiei energetice acesta au la bază un calcul privind consumul şi modalitatea în care sistemul energetic trebuie să răspundă în următorii ani. A doua premisă este este aceea a unui mix de politici energetice astfel încât preţul cu care fiecare dintre companiile înfiinţate  să fie unul bun. "Sunt câteva scenarii are presupun înfiinţarea unor companii care să aibă un mix de politici energetice bazate pe resurse astfel încât unele să aibă şi lignit şi nuclear şi parte de termo, altele să aibă şi huilă şi hidro şi parte de gaz. Există ideea de a intra cu companii puternice care să aibă un preţ foarte bun care să permită dezvoltarea energetică", a spus Dan Nica subliniind că prin aceste măsuri ar putea scădea costul facturii de gaze şi electricitate.
"Da, aceasta este o metodă de optimizare a costurilor şi de poziţionare pe o piaţă care să ducă la o reducere a costurilor şi la eliminarea "băieţilor deştepţi", a mai spus Nica, însă a refuzat să avanseze cifre.  Totuşi, acesta a admis că "dacă acum sunt zece entităţi în energie şi vor rămâne două sau trei, vă daţi seama că o primă reducere de costuri apare doar de aici, pentru că în loc să avem suplimentar şapte structuri birocratice, va fi un număr mai mic".
Concluzia vicepremierului a fost că noua structură înfiinţată va fi "una foarte puternică ceea ce îi va permite ca şi negocierea şi modul de acţiune pe piaţă să fie unul deosebit" şi una "concurenţială" ceea ce va duce la o reducere a preţurilor.