Dacă încetul cu încetul spaţiile verzi au început să dispară din Bucureşti, a venit şi rândul lacurilor
Lacul Circului, singurul din Capitală cu flori de lotuşi egipteni, este susţinut artificial de o pompă, pentru a nu seca. Asta după ce construirea unei clădiri de birouri cu o fundaţie de 35 de metri adâncime a blocat râurile subterane ce îl alimentau, avertizează specialiştii. Dezvoltatorul imobiliar dă vina însă pe condiţiile meteo.
Lacul Circului ar trebui să aibă o adâncime de 4 metri. Nivelul scăzut al apei
afectează nu doar vegetaţia exotică, ci şi raţele sălbatice.
"În luna februarie am constatat o scădere dramatică a lacului cu unu-doi centimetri pe zi. Din constatările noastre construcţia acelui bloc a stopat izvoarele lacului. Pericolul era de secare a lacului şi devenire a unei mlaştini", a declarat Radu Popa, director ALPAB.
Reprezentanţii ONG-urilor spun că au avertizat dezastrul dinainte de începerea construcţiei.
"Lucrarea a fost prezentată în conmisiile de specialitate şi noi atunci am precizat că sigur va fi afectat lacul şi pânza freatică în mod iremediabil. Am întrebat specialiştii, ne-au confirmat acest lucru, nimeni nu ne-a crezut", a afirmat Dan Trifu.
"Concluzia specialiştilor cu care am vorbit noi a fost că datorită scăderii nivelului pânzei freatice din care se alimenta lacul Circului-de-stat a scăzut şi nivelul lacului circului. Practic, în momentul în care nu a plouat- a fost foarte mare seceta anul trecut, a scăzut nivelul pânzei freatice", a declarat telefonic Meda Găboreanu, reprezentant dezvoltator imobiliar.
Autorităţile au luat decizia alimentării artificiale a lacului pentru a-l salva. Reprezentanţii Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement spun că în aproximativ o săptămână situaţia va reveni la normal.