MENIU

"Da" a obţinut o victorie zdrobitoare în Irlanda, liderii europeni se declară uşuraţi

"Da" a obţinut o victorie zdrobitoare la referendumul din Irlanda privitor la Tratatul de la Lisabona, la 15 luni după ce irlandezii au respins textul, iar liderii UE şi-au exprimat uşurarea, relatează AFP.

Cu puţin timp înainte de 15.00 GMT (18.00, ora României), rezultatele de la 40 din cele 43 circumscripţii plasau "da" la circa 67% din voturi, faţă de 33% pentru "nu".

Fără a aştepta rezultatele definitive, premierul Brian Cowen a salutat o victorie zdrobitoare a "da". "Poporul irlandez a vorbit în mod clar şi decisiv, este o zi mare pentru Irlanda şi Europa", a spus premierul.

"Da" a obţinut o victorie foarte convingătoare la referendumul din Irlanda asupra Tratatului de la Lisabona, a recunoscut sâmbătă Declan Ganley, liderul taberei opozanţilor, care a vorbit despre un vot bazat pe teamă. "Credem că este vorba despre o victorie foarte convingătoare pentru tabăra susţinătorilor. Irlandezii sunt speriaţi. Este un vot bazat mai mult pe teamă, decât pe speranţă", a spus purtătorul de cuvânt al lui Ganley.

Anunţarea victorie a fost salutată de liderii europeni. "Mulţumesc, Irlanda!", a spus preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Liderii au cerut ratificarea şi în ţările rămase. Preşedintele polonez Lech Kaczynski a spus public că va semna tratatul dacă acesta va fi aprobat de irlandezi, dar în Cehia totul depinde de preşedintele eurosceptic Vaclav Klaus, precum şi de un recurs juridic.

Preşedinţia suedeză a UE a spus, după aprobarea Tratatului de la Lisabona de către irlandezi, că este o zi bună pentru Europa. "Astăzi este o zi bună pentru Europa", a declarat premierul suedez Fredrik Reinfeldt, a cărui ţară asigură preşedinţia UE.

"Drumul a fost lung. Acum, preşedinţia va lucra activ pentru a ajunge la capătul drumului", a adăugat el. "Acest vot, care încununează eforturile depuse mai alesa în cursul preşedinţiei franceze pentru a răspunde preocupărilor exprimate de irlandezi, este o mare satisfacţie pentru toţi europenii. El permite depăşirea unei etape decisive în intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona", a declarat şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy.

"Franţa vrea ca statele care încă nu au făcut-o să încheie cât mai rapid procedura de ratificare, pentru ca tratatul să intre în vigoare până la sfârşitul anului", potrivit lui Sarkozy.

Mai multe articole despre:
UE referendum Irlanda tratatul de la lisabona