MENIU

Curtea Constituţională se pronunţă astăzi cu privire la legalitatea moţiunii de cenzură depuse de PNL-UDMR

Foto: Realitatea TV

Săptămână decisivă pentru Cabinetul Boc. Executivul format doar din membri PD-L ar putea fi debarcat cu ajutorul unei moţiuni de cenzură pusă la cale de PNL şi susţinută de PSD. Democrat-liberalii au contestat însă documentul, iar Curtea Constituţională trebuie să se pronunţe asupra legalităţii depunerii moţiunii.

Parlamentarii democrat-liberali afirmă, în textul sesizării referitoare la neconstituţionalitatea moţiunii de cenzură a PNL, că aceasta reia aspectele moţiunii precedente asupra cărora Parlamentul s-a pronunţat deja şi invocă faptul că semnatarii au semnat două moţiuni de cenzură în aceeaşi sesiune. În documentul remis Curţii Constituţionale a României, parlamentarii PD-L invocă prevederile articolului 113, alineatul 4 al Constituţiei: "Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114".

Democrat-liberalii arată că semnatarii actualei moţiuni sunt aceiaşi care au semnat şi moţiunea de cenzură respinsă de Parlament în data de 17 septembrie 2009.

"În condiţiile în care cu ocazia asumării răspunderii Guvernului pe pachetul de legi vizând educaţia, salarizarea şi administraţia publică, deputaţii şi senatorii PNL şi UDMR au iniţiat o moţiune de cenzură, denumită în literatură de specialitate PROVOCATĂ, criticând activitatea Guvernului, aceiaşi parlamentari nu puteau sa mai iniţieze şi semneze o nouă moţiune de cenzură privind întreaga activitate a Guvernului actual", se arată în sesizare.

În cazul în care judecătorii decid că moţiunea este neconstituţională, documentul nu va mai fi supus votului Parlamentului, programat pentru marţi. Democrat-liberalii sunt optimişti

UDMR a transmis democrat-liberalilor că va vota moţiunea de cenzură. Duminică seara, reprezentanţii UDMR au avut o întâlnire cu lideri ai PD-L, care le-au cerut reprezentanţilor Uniunii să spună mai întâi dacă votează moţiunea de cenzură şi apoi dacă, în eventualitatea că Executivul pică, sunt dispuşi să intre în Guvern cu PD-L.