MENIU

Cum se luptă un român cu Schwarzenegger şi Stallone: Istoricul procesului de plagiat de 10 milioane

De mai bine de un an, un scenarist din România se judecă la Tribunalul Bucureşti cu producătorii americani, pe care îi acuză că i-au furat ideea care a stat la baza realizării filmului "Escape Plan", cu Sylvester Stallone şi Arnold Schwarzenegger în rolurile principale. Lucian Ciuchiţă cere despăgubiri în valoare de 10 milioane de dolari. "ring" a aflat, în exclusivitate, cum îşi susţine cauza scenaristul şi care sunt argumentele americanilor în instanţă.

În toamna anului 2012, Lucian Ciuchiţă termina scenariul "Prizonierii apelor", o poveste despre doi indivizi care încearcă să evadeze dintr-o puşcărie aflată pe un petrolier. "I-am prezentat scenariul regizorului Ion Ionescu, care a trăit 20 de ani la Hollywood şi realizase şase filme acolo. În octombrie 2012 a plecat la Hollywood, spunându-mi că o să prezinte scenariul câtorva producători. După câteva săptămâni ne-am întâlnit şi mi-a mărturisit că producătorii au spus că scenariul este bun, dar bugetul e prea mare şi nu ar dori să investească atât de mulţi bani", ne-a relatat scenaristul. Un an mai târziu, Ciuchiţă a aflat de la un prieten despre proaspăt lansatul "Escape Plan", film care copiază mai multe idei din scenariul său. Mai mult, în urma unei expertize, Uniunea Cineaştilor din România a ajuns la concluzia că acesta a plagiat scenariul "Prizonierii apelor". După ce, iniţial, Lucian Ciuchiţă a încercat să ajungă la o înţelegere cu producătorii peliculei americane, nereuşind, a decis să îi acţioneze în instanţă, dosarul fiind judecat la Tribunalul Bucureşti.
 
Reprezentanţii producătorilor americani au depus la instanţa din România mai multe documente în încercarea de a demonstra că filmul nu este plagiat. Ei susţin că "Escape Plan" are la bază producţia "The Tomb", filmată în anul 2012.

Citeşte mai mult pe ziarulring.ro
Mai multe articole despre:
proces Hollywood român