MENIU

Cum se comportă la volan Crin, Mircea, Sorin şi Traian

Foto: NewsIN

Maşinile nu par să fie una din marile pasiuni ale candidaţilor la preşedinţia României. Cel puţin nu potrivit declaraţiilor de avere, de acolo de unde ar putea reieşi că cei mai mulţi se bazează fie pe automobilele de serviciu, pe mijloacele de transport în comun sau.... pe mersul pe jos. Există şi excepţii, fireşte. Îndrăgostiţi de maşini scumpe, puternice şi ţipătoare. Dar cum pasiunea costă, acestea le-au şi dat batăi de cap. Penale sau contravenţionale.

Preşedintele Traian Băsescu a rămas să conducă doar maşinile SPP-ului. Adică Daciile Logan pe care serviciul i le pune la dispoziţie. Prezidenţiabilul PD-L a renunţat la  Volkswagenul Golf pe care îl conducerea odinioară, declarându-se un susţinător al automobilelor produse la Mioveni.

Invitat recent în emisiunea ProMotor de la Pro TV, Băsescu a vorbit despre pasiunea sa pentru condus. Preşedintele a povestit că a avut şapte maşini până acum: Lada 1200, Oltcit, Lada 1500, Audi 80, un alt Audi 80, model mai nou, un Mercedes şi un Peugeot 407. Despre Mercedes a spus că a renunţat la el, pentru că îl domina maşina. "Urci parcă într-o uzină când urci într-un Mercedes", a declarat Băsescu.

Acesta a recunoscut că era vitezoman. Încă din prima zi. "Primul lucru pe care l-am făcut după ce mi-am luat permisul a fost să plec de la Constanţa la Suceava. Aveam o Lada 2000. Deci cu permisul luat astăzi, a doua zi m-am urcat cu soţia şi cu fetele în maşină şi am plecat la Suceava. În comuna Cleja, aproape judeţul Băcău nu am să uit niciodată, m-a luat un radar, nu ştiu dacă vă imaginaţi ce însemna la vremea aceea 120 km/oră şi pe acele drumuri, pe drumurile din 1981, era un poliţist, plinuţ, nu o să-l uit cât voi trăi, am oprit maşina la semn, mi-a făcut să mă dau jos din maşină, s-a suit el în maşină în locul meu pe scaunul şoferului şi a discutat cu soţia mea, spunându-i: Doamnă, soţul dumneavoastră este inconştient. Uitaţi-l, ieri şi-a luat permisul şi azi goneşte cu 120. Opriţi-l să meargă cu această viteză! A fost o lecţie pe care am primit-o în prima mea zi de şoferie. Atâta minte aveam atunci", a spus acesta.

Aventurile lui Băsescu la volan au continuat şi după ce acesta a ajuns la Cotroceni. A plecat la volan de la o crâşmă în care sărbătorise cu echipa Stelei, după ce potrivit presei, ar fi consumat şi puţin alcool, a parcat ilegal în centrul Sibiului, iar anul trecut a buşit în centrul Bucureştiului o altă maşină. Atunci s-a ales şi cu ultima amendă.

Prezidenţiabilul PNL, Crin Antonescu, nu a avut până de curând maşină. S-a ales cu una, o Dacie din 2004, în urma recentei căsătorii cu europarlamentara Adina Vălean. Ce-i drept, nici nu avea nevoie. S-a îngrijit partidul să nu rămână pe jos. Şi i-a închiriat un BMW seria 5 pentru deplasarea în campania electorală. Maşina a fost închiriată de la firma Automobile Bavaria, potrivit secretarului general al formaţiunii, Radu Stroe. "Am încheiat un contract de închiriere cu Bavaria pe o perioadă care expiră la sfârşitul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale. Domnul preşedinte avea nevoie de un autoturism cu care să se poată deplasa în teritoriu în timpul campaniilor electorale", declara în luna mai, secretarul general al partidului, Radu Stroe.

BMW pare maşina preferată şi a independetului Sorin Oprescu. Doctorul şi-a cumpărat recent o astfel de maşină pe sistem buyback. Un 745d, cotat la circa 100.000 de euro, pe care iniţial a uitat să-l treacă în declaraţia de avere depusă la Primărie. Şi Oprescu a suferit de aceeaşi "boală" ca şi Băsescu, viteza, iar până să primească o Dacie cadou, a fost prins conducând fără carnet.

Un alt adept al acestei mărci de maşini este şi patronul Stelei, posesor al unui mini-colecţii de maşini germane: Audi, BMW, Mercedes şi celebrul său Maybach, pe care a încercat la un moment dat să şi-l repare cu o rangă. Mercedesul i-a şi adus probleme în justitiţie şi câteva săptămâni petrecute în arestul din Rahova în primăvara acestui an. După ce maşina i-ar fi fost furată, Becali şi-ar fi recuperat-o nu tocmai ortodox, fiind acuzat că i-a sechestrat pe hoţi.

Liderul PSD Mircea Geoană are şi el în garaj un Volkswagen. Nu se prea dă cu el, pentru că are la îndemână maşina pusă la dispoziţie de Senat. Nici Geoană nu putea lipsi de la ProMotor. A vorbit despre maşinile ecologice, dar de când a venit vorba de suit la volan a făcut-o la bordul maşinii unui coleg de partid: Vokswagenul lui Victor Ponta. A povestit şi el cum a plecat de la o Dacie, cum şi-a luat cu o mie de dolari un Fiat Ritmo. Şi Geoană a luat ultima oară amendă acum un an: tot în Bucureşti, în faţa Ambasadei Chinei. Două puncte şi o amendă, a recunoscut uşor jenat, liderul PSD.

Preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, are şi el o Dacie. Un Logan din 2007, care a înlocuit maşinile puse la dispoziţie de conducerea Senatului, acolo unde până anul trecut a fsot vicepreşedinte. Ecologistul Ovidiu Iane nu are maşină. Are însă o motocicletă Yamaha, în timp ce independenţii Eduard Manole, Ninel Potîrcă, candidatul Partidului Verde, Remus Cernea, udemeristul Kelemen Hunor şi cel al Alianţei Socialiste Constantin Rotaru nu au nimic motorizat.