MENIU

CSM va discuta, astăzi, scrisoarea lui Predoiu şi pensionarea preşedintelui instanţei supreme

Foto: Realitatea TV

Consiliul Superior al Magistraturii va dezbate astăzi scrisoarea ministrului Predoiu, în care acesta a cerut CSM convocarea unei şedinţe pentru clarificara poziţiei sale faţă de forma protestului magistraţilor, tot pe 10 septembrie urmând să fie discutată pensionarea preşedintelui instanţei supreme.

Pe 2 septembrie, Ministerul Justiţiei a făcut public un comunicat în care critica protestele magistraţilor, pe care le consideră nelegale, şi în care preciza că aşteaptă ca CSM să îşi asume o poziţie clară. MJ a adresat o scrisoare preşedintelui CSM, Virgil Andreieş, prin care solicită convocarea de urgenţă a unei şedinţe de plen în care să se clarifice poziţia CSM faţă de forma protestului, anunţa comunicatul. Potrivit acestuia, solicitarea a fost respinsă o dată de plenul CSM în luna iulie, dar MJ consideră că afectarea intereselor şi drepturilor terţilor de întrerupere a activităţii de judecată impune rediscutarea propunerii.

Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti se pronunţă pentru reluarea activităţii de judecată. Astfel, susţine MJ, întreruperea activităţii de judecată încalcă legea şi statutul magistraţilor. Forma radicală şi nelegală a protestului, constând în întreruperea activităţii de judecată, este disproporţionată în raport cu motivaţiile care s-au succedat în susţinerea acestui protest, arată MJ. "Dobândirea unui statut salarial pe măsura importanţei şi complexităţii muncii nu se poate face cu forţa şi prin şantaj instituţional. Vremea mineriadelor a trecut", susţine MJ.

Tot pe 10 septembrie, CSM ar urma să ia în discuţie cererea de pensionare depusă de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Nicolae Popa. 

Judecătorul a împlinit, pe 1 septembrie, vârsta de pensionare, respectiv 70 de ani, motiv pentru care a trimis CSM, în urmă cu mai multe săptămâni, cererea sa de pensionare.

Mai multe articole despre:
magistraţi CSM preşedinte ministru judecători