MENIU

CSM susţine propunerea Asociaţiei 21 Decembrie de descretizare a dosarelor Revoluţiei

Foto: usjudgenews.com

Consiliul Superior al Magistraturii a decis să dea dreptate Asociaţiei 21 Decembrie în problema desecretizării dosarelor Revoluţiei. Membrii consiliului cer Parchetului General să se conformeze deciziei CEDO privind copierea documentelor din această cauză. Decizia CSM are însă caracter de recomandare, iar procurorul general, Laura Kovesi, poate lua această hotărâre, au declarat participanţi la şedinţa Consiliului.

Plenul CSM a decis, joi, să îşi însuşească decizia Comisiei Juridice a Consiliului, prin care se cere Parchetului General să respecte hotărârea CEDO şi să ofere acces la dosarul Revoluţiei, a declarat Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie.

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989 a susţinut, joi, că nu înţelege de ce nu poate avea acces la tot dosarul, din moment ce a primit 40.000 de file, iar dosarul nu este considerat clasificat. "Îmi cer scuze că s-a aprins toată ţara pentru ceva ce trebuia să aibă loc cu 20 de ani în urmă", a spus Teodor Mărieş.

"Noi nu vrem bani pentru revoluţie (...), ne dorim actele acasă", a susţinut Mărieş, precizând că şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului a spus "daţi-le actele". Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie a declarat că restul dosarului se găseşte, în prezent, la procurorul Ion Vasilache, şeful Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General. Mărieş a mai spus că vrea doar un aviz al CSM sau un punct devedere în care să i se spună "eşti nebun, du-te acasă".

Procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, s-a retras la începutul discuţiei privind solicitarea Asociaţiei 21 Decembrie, spunând că se abţine. Teodor Mărieş a calificat gestul procurorului ca fiind unul "corect". Preşedintele Comisiei juridice a CSM, Dan Lupaşcu, a susţinut, joi, că nu se poate face abstracţie de faptul că este vorba despre "un dosar în curs de instrumentare de 20 de ani". În aceste condiţii, refuzul Parchetului General de a elibera o copie la cererea Asociaţiei "ar putea fi interpretat ca un abuz", a spus Lupaşcu. Pe de altă parte, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) poate solicita procurorului general să se pronunţe în cunoştinţă de cauză, a mai spus preşedintele Comisiei juridice a CSM.

Tot joi, generalul în rezervă Dan Voinea a cerut CSM reintrarea în magistratură. Este vorba de procurorul care a lucrat patru ani la dosarele revoluţiei şi mineridei din '90. El s-a pensionat după ce un control al CSM a scos la iveală nereguli în instrumentarea dosarelor. Dan Voinea vrea să revină după ce Traian Băsescu a ceut rezolvarea cu celeritate a acestor cauze în urmă cu două zile. 

Mai multe articole despre:
CEDO Revoluţie şedinţă dosar CSM