MENIU

Croitoru: Nu sunt un pion al nimănui, sunt mai degrabă o soluţie

Foto: presidency.ro
Croitoru: Nu discut despre depunerea mandatului, eu discut despre epuizarea soluţiilor

Premierul desemnat a declarat la finalul discuţiilor cu opoziţia că va merge să se întâlnească cu PD-L şi că mai are cinci zile la dispoziţie pentru a aduna o majoritate guvernamentală. "Nu discut despre depunerea mandatului, eu discut despre epuizarea soluţiilor", a precizat acesta.

"Cred că am transmis un mesaj, cred că în mare măsură a şi fost înţeles. Vom vedea ce se va întâmpla. Eu rămân deschis la aceste discuţii în continuare. Mă întorc la PD-L în orice caz pentru discuţii. Le-am spus liderilor politici că nu sunt un pion, ci mai degrabă o soluţie. Aşa mă văd, altfel nu aş avea încrederea să acţionez în această direcţie. Constituţia mi-a dat 10 zile, şi eu epuizez mai întâi soluţiile pe care le întrevăd. Nu discut despre depunerea mandatului, eu discut despre epuizarea soluţiilor.  Mi s-a părut o discuţie civilizată, mai degrabă informativă", a declarat premierul desemnat.

Croitoru a declarat, că, dacă se prelungeşte formarea Guvernului, lucrurile se complică în relaţia cu FMI şi că România are nevoie de 3,5 mld de euro care sunt greu de adunat într-o perioadă de criză politică.

"Am încercat să-i conving, le-am explicat ceea ce am spus şi în conferinţa de presa, despre situaţia economică, despre cât de rapide sunt vitezele de ajustare pe pieţele financiare, despre dificultatea de a obţine bani la magnitudinea la care am spus, 3,5 miliarde echivalent euro, am explicat în detalii lucruri pe care nu le pot explica în faţa presei, dar domniile lor sunt decidenţi în această ţară. Cred că am transmis un mesaj, cred că în mare măsură a şi fost înţeles. Vom vedea în continuare", a dat detalii Croitoru despre întâlnirea cu liderii PSD, PNL, UDMR şi cu grupul minorităţilor.

Croitoru a calificat drept o "situaţie normală" faptul că instituţiile internaţionale nu discută cu un Guvern demis."Este o situaţie normală, pentru că, atunci când doreşti să vorbeşti cu cineva, vrei să fii sigur că ce vorbeşti nu e pierdere de timp. Vor să vadă, e clar, FMI a şi spus, venim atunci când va fi Guvern format să vorbim. Nu pot să vorbesc în numele nimănui, dar cu cât se prelungeşte formarea Guvernului, cu atât lucrurile se complică şi ei nu vor veni până nu va fi format.(...) Am spus punctul meu de vede, 3,5 miliarde de euro sunt greu de adunat, în principiu, într-o perioadă scurtă, sunt şi mai greu de adunat într-o perioadă de criză politică, deci eu m-am referit la toate cheltuielile statului, nu numai la un articol sau altul din el, deci rămân dificile oricum şi trebuie acţionat", a declarat Lucian Croitoru.

Croitoru a catalogat discuţiile cu liderii PSD, PNL, UDMR şi ai minorităţilor naţionale ca fiind "foarte informative".

Întrebat dacă se impune o altă întâlnire cu aceştia, Croitoru a spus că este vorba de "un proces iterativ", "Bineînţeles, ca să aibă loc iteraţiile trebuie să fie totdeauna două părţi, eu rămân deschis la aceste discuţii în continuare. Mă întorc la PD-L.", a adăugat Croitoru.

Premierul desemnat a spus că nu doreşte să comenteze acum  despre posibilitatea depunerii mandatului, dacă nu găseşte susţinere în Parlament, şi că nu-şi permite să spună în acest moment că va merge cu un Guvern doar al PDL. "V-am răspuns de multe ori, Constituţia mi-a dat 10 zile şi eu epuizez mai întâi soluţiile pe care le întrevăd, nu discut despre depunerea mandatului, eu discut despre epuizarea soluţiilor", a spus Croitoru.

În privinţa amânării vizitelor reprezentanţilor FMI şi ai Băncii Mondiale, Croitoru a precizat că gestul acestora este perfect normal în lipsa unui guvern legitim. 

Mai multe articole despre:
UDMR PNL PSD Banca Mondială FMI Lucian Croitoru