MENIU

Criza mondială nu se aproapie de final este de părere Joseph Eugene Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru Economie

Criza mondială nu se aproapie de final, dimpotrivă ce este mai rău abia urmează este de părere Joseph Eugene Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru Economie în 2001 şi fost economist şef al Băncii Mondiale. Într-un interviu acordat în exclusivitate postului de televiziune The Money Channel, Stiglitz a acceptat să vorbească despre situaţia economică mondială, dar şi despre România în contextul crizei.

"Din punctul de vedere al americanilor, al oamenilor din întreaga lume, ce este mai rău abia urmează să vina. Este clar că avem o problemă la motor. Este motorul economiei globale, care era consumatorul american. El se baza pe un balon imobiliar, care s-a spart, se baza pe faptul că oamenii împrumutau mai mult decât puteau rambursa, ceea ce nu va mai fi posibil, chiar şi după ce rezolvăm problema băncilor.",a afirmat Joseph Eugene Stiglitz.

Radu Soviani: Aş vrea să vorbim despre Europa de Est. România, ca şi alte ţări, are un acord cu FMI. Care este opinia dvs. despre FMI, pentru că există păreri diferite. Jim Rogers spune ,,Aboliţi FMI !”. Alţii spun că FMI este diferit de această dată. Este Fondul diferit acum?

Joseph Stiglitz: FMI este diferit de această dată. S-a pronunţat deja că nu se va implica în multe ţări, prin condiţiile stricte care au marcat intervenţiile anterioare. Se comportă acum mult mai responsabil, cel puţin în unele ţări. Întrebarea este în câte. Cei de la FMI spun că dacă o ţară este în regula, nu vor fi foarte duri.

Radu Soviani: Ce credeţi despre ţările mici emergente, precum România? Cum le va lovi criza în viitor? Ce putem face pentru a evita, pentru a limita efectele crizei?
Joseph Stiglitz: În primul rând, multe ţări, pieţe emergente, ţări în curs de dezvoltare, economii în tranziţie care au făcut totul bine sunt grav afectate. Din cauza protecţionismului pe pieţele financiare, din cauza că băncile îşi retrag banii către instituţia mama, din cauza reducerii fluxului de finanţare, din cauza prăbuşirii exporturilor, din cauza scăderii remiterilor de la muncitorii care lucrează în străinătate... sunt lovite în toate modurile.


Radu Soviani:Care este mesajul dumneavoastră către lume, în legătura cu această criză ?
Joseph Stiglitz: Cred că cea mai importantă lecţie este că e o criză globală. Şi are nevoie de un răspuns global. Şi e un răspuns nu doar urgent, unele ţări mai sărace nu au resursele pentru pachetele de stimuli necesare, FMI dă împrumuturi unor ţări ca România, suficient de bogate pentru a împrumuta şi a rambursa apoi creditul. Ţările africane, dacă se împrumută, vor intra într-o nouă criză a datoriilor. Deci nu am făcut ce trebuia pentru ţările cele mai sărace. 

Mai multe articole despre:
criză economică laureat radu soviani