MENIU

Criza a doborât patru guverne europene. România e a cincea pe listă

Foto: Money.ro

România nu este prima ţară europeană care se confruntă cu o cădere a Guvernului, în această perioadă de recesiune. La sfârşitul lunii martie, Executivul din Cehia a picat în urma adoptării în parlament a unei moţiuni de cenzură. Tot la începutul anului, premierii Islandei, Letoniei şi Ungariei au Capitulat în faţa crizei economice.

Criza a răpus până acum patru guverne ale ţărilor europene, iar România este a cincea. Prima victimă a fost Islanda când în februarie executivul acestei ţări şi-a anunţat demisia după ce FMI acordase ţării un împrumut de 2,1 miliarde de dolari pentru redresare economică. Tot în februarie, primul ministru al Letoniei, Ivars Godmanis, şi cabinetul său au demisionat după ce şi-au recunoscut incapacitatea de a face faţă crizei economice.

A urmat premierul Ungariei, Ferenc Gyurcsany care s-a declarat incapabil să găsească un răspuns la criza economică şi a preferat să renunţe la fotoliul de prim ministru. Asta după ce Ungaria se împrumutase cu 20 de miliarde de euro de la Fondul Monetar Internaţional.

În martie venit rândul Cehiei unde cabinetul condus de Mirek Topolanek a picat după ce deputaţii au adoptat o moţiune de cenzură.

Dincolo de chestiunile strict politice îndreptate împotriva premierului, una din cauzele căderii executivului a fost acuzaţia de proastă gestionare a crizei financiare. Impactul a fost cu atât mai mare cu cât Cehia deţinea atunci preşedinţia Uniunii Europene. Căderile ori demisiile guvernelor din aceste state s-au resimţit la nivelul economiilor.

Citeşte mai mult pe Money.ro.

Mai multe articole despre:
parlament demisie guvern Europa premier criză recesiune