MENIU

Cristian Preda (PD-L): Mai bine ne întoarcem la urne, dacă nu se va găsi o majoritate care să susţină reforma statului

Cristian Preda crede că forma de republică trebuie clarificată cât mai repede

Europarlamentarul democrat liberal susţine că există o nevoie de o majoritate guvernamentală largă nu una formată din trădători de genul Gabriel Oprea.

Preşedintele Traian Băsescu trebuie să spună foarte clar ce tip de regim politic susţine, unul semi-prezidenţial, unul de tip parlamentar, unul de tip prezidenţial, iar viitorul guvern trebuie format în jurul unei majorităţi care să susţină reformarea statului, crede europarlamentarul PD-L, Cristian Preda, prezent vineri la o dezbatere a Institutului pentru Studii Populare. Dacă se va reuşi formarea unei astfel de majorităţi, care să pună în aplicare referendumul – adică maximum 300 de parlamentari şi un legislativ unicameral, atunci trebuie să ne întoarcem la alegeri parlamentare, afirmă Preda. „Dacă nu există două treimi care să susţină reformarea statului, trebuie să mergem la urne”, susţine liderul PD-L.

Cristian Preda propune o soluţie guvernamentală de tip Sarkozy, unul format din personalităţi din orizonturi politice diferite. „Nu vreau să-l iau pe domnul Oprea (Gabriel Oprea, fost senator PSD, desemnat ministru de Interne în guvernul PD-L Liviu Negoiţă, n.red.) doar pentru că a strâns nu ştiu câte voturi într-un judeţ. Domnul Oprea nu se califică pentru acest proiect. O afirm deschis. Problema nu este să pescuim nişte trădători, nişte fugari, pentru a forma un guvern, pentru că astfel vom fi într-o improvizaţie fără sfârşit”, spune Preda.

Totuşi pedelistul s-a declarat un adversar al unicameralismului susţinut de propriul partid. „Am votat împotriva soluţiei unicamerale, am recunoscut asta şi mă voi bate în continuare pentru bicameralism”, a afirmat Cristian Preda. În acelaşi timp, reforma a Constituţiei trebuie să includă scăderea dreptului de vot: introducerea votului de la 16 ani. „Cred că e necesară o reformă a modurilor de vot. În România folosim toate tipurile de vot. Toată lumea dă vina pe toată lumea pentru că în România sunt alese tot felul de autorităţi într-un mod diferit”, adaugă acesta.