Crin Antonescu anunţă sancţiuni pentru filiale cu rezultate slabe
Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat marţi că, în cadrul şedinţei Consiliului Naţional Executiv, vor fi luate primele măsuri ca urmare a rezultatului de la europarlamentare, subliniind că s-a constatat că aceleaşi filiale care au avut scoruri slabe la parlamentare şi-au menţinut trendul.
"Vom termina toate analizele, vom trage concluziile, vom lua măsuri destul de ferme pentru ceea ce înseamnă reorganizarea unor filiale care încă o dată au dovedit că nu au capacitatea de mobilizare, de pregătire, de organizare a alegerilor. Am constatat cu acest prilej că, în linii mari, organizaţiile care s-au comportat foarte bine, care au o capacitate bună electorală, sunt cam aceleaşi, primii zece sunt cam aceiaşi şi de la alegerile generale, ultimii zece sunt tot cam aceiaşi, nicio legătură aşadar, aşa cum au încercat unii să sugereze, cu frustrările rămase după congres sau dezinteres din partea unora", a considerat Antonescu.
"După ce am constatat cu repetate prilejuri faptul că în unele organizaţii şi în zone unde eu cred că se poate face mai mult şi unde bazinul electoratului este liberal, Timiş şi Arad, să dau numai două exemple, acolo vom proceda după ce vom analiza şi vom discuta cu liderii, de la dizolvarea organizaţiei, până la destituirea conducerii şi numirea unui conduceri interimare, pentru că nu mai poate fi acceptat ca în zone unde doar chestiuni de mobilizare şi organizare trebuie făcute, să nu fie făcute şi să fim prejudiciaţi alegeri de alegeri cu un număr semnificativ de voturi", a explicat Antonescu "măsurile ferme" la care se referă.
"Am spus foarte clar astăzi că nu te poţi bate la prezidenţiale fără un partid, fără o armată care să fie până la ultimul om capacitată la maximum şi care să fie comparabilă, dacă nu cantitativ, măcar calitativ, cu armatele cu care te baţi", a afirmat liderul PNL.
Preşedintele PNL a insistat că este "altfel" decât ceilalţi lideri de partide, motiv pentru care se concentrează mai degrabă spre lucrurile de natură să nemulţumească şi spre găsirea modalităţilor ca partidul să fie, în toamnă, "mult, mult, mai bine pregătit".
Antonescu a mai ţinut şi să explice de unde ar proveni scăderea cu 4% faţă de alegerile parlamentare: diferenţa în România între un partid care se află la putere şi unul în opoziţie, precum şi diferenţa dintre un vot uninominal pe colegii şi un vot de listă. "Am obţinut şi mai multe voturi şi procentual un rezultat mai bun în comparaţie cu alegerile europene trecute. Dar acestea sunt lucuri care nu sunt de natură să ne neliniştească, pentru că noi am avut un obiectiv realist de 20% pe care l-am estimat realizabil prin convingerea unui număr mai mare de cetăţeni români care să vină la acest vot şi, în această privinţă, am reuşit prea puţin", a menţionat el.
El a menţionat că, în cadrul şedinţei de luni a BPC, ideea de unitate a partidului a fost exprimată "cât se poate de clar". "Cu toate aceste consideraţii realiste, şi nu fanteziste, noi suntem mai hotărâţi ca niciodată să mergem înainte, nu ne-am pierdut nimic din încrederea că în România la alegerile prezidenţiale va exista o prezenţă semnificativă la urne şi că atunci cu adevărat poporul român va vorbi", a susţinut liderul PNL.
În urma datelor centralizate de secretariatul general al PNL, cele mai mari scoruri obţinute s-au înregistrat în Ilfov (23,91%), sectorul 1 (23,79%), Giurgiu (22,51%), Bacău (20,90%), Călăraşi (20,87%). Cele mai slabe rezultate au fost obţinute în Dâmboviţa (7,11%), Neamţ (8,51%), Bistriţa (9,46%), Sălaj (10,31%), Cluj (10,67%), Suceava (11%), aceasta în afara scorurilor din Harghita şi Covasna, în jur de 1-2%.