MENIU

Creşterile bursiere i-au îmbogăţit şi mai mult pe miliardarii chinezi din topul Forbes

Foto: astroman.com.pl

Creşterea puternică a bursei chineze în acest an i-a îmbogăţit şi mai mult pe cei 400 de chinezi aflaţi pe lista celor mai bogaţi oameni din China, a căror avere totală a sporit cu 141 miliarde dolari, a relatat joi publicaţia Forbes.

Cele mai mari 400 de averi din China totalizează 314 miliarde dolari, faţă de 173 miliarde dolari cu un an înainte, potrivit Forbes. Numărul miliardarilor în dolari a crescut cu 24% faţă de 2008, la 79, în vreme ce bursele din Hong Kong şi Shanghai au avansat cu 56%, respectiv 69%.

"Oamenii de afaceri chinezi au trecut prin numeroase dificultăţi anul trecut, dar au început să-şi revină. Câştigurile acestora contrastează cu pierderile miliardarilor din alte părţi ale lumii şi reflectă puterea în creştere a Chinei", a subliniat un reprezentant al Forbes, Russell Flannery, într-o conferinţă de presă.

Clasamentul include averile de cel puţin 300 milioane dolari, faţă de 200 milioane dolari în anul anterior. Pe primul loc s-a aflat magnatul Wang Chuanfu, de la societatea BYD, a cărui avere a fost estimată la 5,8 miliarde dolari. Miliardarii chinezi sunt mai puţin numeroşi decât cei din SUA - al căror număr a scăzut la 391, de la 487 anul trecut -, dar se îmbogăţesc mai rapid, a precizat Flannery.

"Chinezii au mai puţini bani decât americanii, dar bogăţia lor cumulată creşte, în timp ce aceasta scade în Statele Unite", a mai precizat reprezentantul Forbes.

Shanghai este metropola economică şi financiară a Chinei care adăposteşte cei mai mulţi bogătaşi, respectiv 45. La Beijing locuiesc 38, iar la Shenzhen - 35.
Mai multe articole despre:
miliardar top Forbes