MENIU

Corupţia din România preocupă opinia publică din Olanda, spune ministrul de externe olandez

Foto: topnews.in

Ministrul de externe al Olandei, Maxime Verhagen, spune la RFI, că opinia publică olandeză este îngrijorată de corupţia din România, explicând că "UE nu este doar o piaţă liberă, ci şi o uniune de valori", precum justiţia puternică şi funcţionari integri.

Într-un interviu acordat postului de radio RFI, şeful diplomaţiei olandeze, Maxime Verhagen, pare să nu renunţe la un ton critic la adresa României, în ciuda întâlnirii cu omologul român, Cristian Diaconescu.

"Întrebarea care se pune este următoarea: 'E România gata de a adera la Schengen, din vreme ce reformele de care vorbeam n-au fost făcute, corupţia nu este combătută în mod autentic şi nici nu există un bun control al frontierelor?'. Câtă vreme aceste criterii nu sunt îndeplinite, România nu poate fi membră a spaţiului Schengen. Criteriile care vizează aderarea la spaţiul Schengen sunt foarte clare şi ele trebuie respectate", a punctat Verhagen, accentuând, însă, că nu se vorbeşte despre sancţiuni.

Întrebat dacă opinia publică din Olanda este îngrijirată de corupţia din România, ministrul a oferit un răspuns ferm. "Bineînţeles! Unul dintre principalele subiecte când vine vorba de poziţia în Uniunea Europeană şi de extindere este acela că UE nu este doar o piaţă liberă, ci şi o uniune de valori şi printre aceste valori se găsesc statul de drept, un sistem juridic puternic şi un sector public necorupt. Şi deci, dacă asta e Uniunea pe care ne-o dorim, trebuie să luăm măsuri, astfel încât toate statele membre să se conformeze", a evidenţiat el.

În ceea ce priveşte întâlnirea cu Diaconescu, Verhagen a pus accent pe acordul privind continuarea cooperării pentru combaterea corupţiei şi pe sprijinul oferit de Olanda.

Întrebat despre impresia pe care a lăsat-o ministrul român, după ce iniţial a anunţat anularea vizitei şi apoi a revenit asupra deciziei, Verhagen a atras atenţia că Diaconescu şi-a cerut scuze pentru neînţelegere. "În seara de dinaintea vizitei lui (miercuri, n.r.) am avut o conversaţie telefonică. El şi-a cerut scuze pentru neînţelegerea creată şi a zis că ar vrea să vină în Olanda, iar eu am fost bucuroasă să-l întâlnesc în Haga. Este important acest lucru pentru relaţia bilaterală a ţărilor noastre, cum ar fi investiţiile, Olanda este cel mai mare investitor străin în România. E important deci ca în UE între două ţări cu asemenea relaţii să existe un dialog, chiar dacă avem poziţii diferite privind anumite subiecte", a subliniat ministrul olandez.

De asemenea, fiind rugat să evalueze dacă CE este suficient de critică la adresa României, ministrul a răspuns afirmativ. "Comisia este destul de critică şi este clar că un acord politic şi social de anvergură este necesar pentru ca în România să fie aplicată reforma", a spus şeful diplomaţiei olandeze.

Ministrul român de externe, Cristian Diaconescu, a declarat că rezultatul discuţiilor din Parlamentul olandez reprezintă un progres faţă de poziţia Guvernului olandez privind reformele României în domeniul justiţiei. De altfel, parlamentarii olandezi au justificat, în faţa lui Diaconescu, tonalitatea ridicată privind România inclusiv prin raţiuni de politică internă.