Copiii romi, trimişi la furat în Spania, câştigă 12.000 de euro pe lună fiecare, scrie BBC
Pe teritoriul întregii Europe, mii de copii romi sunt obligaţi de bandele organizate să cerşească sau să fure, iar forţele de poliţie asistă neputincioase la acest fenomen. Potrivit poliţiei din Madrid, 95% dintre copiii sub 14 ani, care sunt prinşi furând, provin din România. Jurnaliştii de la BBC susţin că vinovaţi pentru acest fenomen sunt românii, care de generaţii întregi îi discriminează pe romi.
Bancomatele din Madrid sunt ţintele preferate ale romilor, informează bbc.co.uk. O persoană îi distrage atenţia proprietarului cardului, în timp ce un copil fură banii eliberaţi de bancomat şi fuge.
Daniela, în vârstă de 13 ani, câştigă şi 300 de euro la un singur furt, şi asta fără riscul de a fi pedepsită.
''Doar poliţia ne poate prinde. Iar atunci când o face, ne ia banii şi ne duce la centrul social, care ne eliberează imediat. Banii pe care îi fur îi dau mamei mele, ca să ne putem întoarce în România şi să ne construim o casă. Dar nu îi dau toţi banii, doar 150 de euro, restul de 150 îi păstrez pentru mine'', povesteşte Daniela.
Pentru că vârsta pentru răspunderea penală în Spania, este 14 ani, poliţia nu poate face prea multe pentru a-i opri pe micii hoţi.
''Într-o singură lună, fiecare copil câştigă aproximativ 12.000 de euro. Dacă înmulţim 12.000 de euro cu cei 50 de copii implicaţi în furturi şi cerşetorie, reiese o sumă astronomică'', a precizat Francesco Messina, coordonatorul unei operaţiuni derulate de poliţia italiană pentru prinderea unui bande de romi, care folosea copii pentru a obţine profituri colosale.
Membrii bandei au fost închişi pentru o perioadă de 14 ani pentru exploatarea copiilor.
Potrivit jurnaliştilor de la BBC, principalii vinovaţi pentru această situaţie sunt românii, care de ani de zile îi discriminează pe romi.
Jurnaliştii au amintit şi de huiduielile românilor din timpul concertului Madonnei la Bucureşti, atunci când artista a făcut referire la discriminarea romilor din România.
Povestea romilor din Europa a fost prezentată într-o ediţe a emisiunii This World, miercuri seară, pe BBC.