MENIU

Controversa dintre Ministerul Justiţiei şi CSM privind avizul de revocare a procurorului Dan Voinea continuă

Foto: wikimedia.org

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a retrimis, miercuri, Ministerului Justiţiei adresa prin care se solicita aviz consultativ pentru revocarea din funcţie a generalului Dan Voinea, pe motiv că nu a fost formulată legal.

În şedinţa de miercuri a Secţiei pentru procurori a CSM, s-a luat în discuţie răspunsul Ministerului Justiţiei la adresa prin care se cerea avizul CSM pentru revocarea din funcţia de procuror-şef adjunct al Secţiei Parchetelor Militare a generalului maior magistrat Dan Voinea. În răspuns, ministerul a precizat că îşi menţine punctul de vedere potrivit căruia va lua o decizie în privinţa lui Voinea doar după avizul CSM. Membrii Secţiei pentru procurori au apreciat că "avizul nu poate fi dat de către Secţie" şi că "nu avem din partea ministerului o propunere de revocare din funcţie a lui Voinea lipsită de echivoc". Concluzia discuţiilor a fost că solicitarea Ministerului Justiţiei nu îndeplineşte condiţiile legale, drept pentru care s-a hotărât retrimiterea solicitării minister.

În urmă cu o săptămână, Secţia pentru procurori a CSM a restituit Ministerului Justiţiei o adresă prin care ministerul cerea o poziţie oficială cu privire la adjunctul Secţiei Parchetelor Militare, Dan Voinea, CSM susţinând că nu se cere clar revocarea acestuia.

CSM precizează că revocarea din funcţia de procuror şef-adjunct al Secţiei Parchetelor Militare se face de către preşedintele României la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM. Mai exact, Ministerul Justiţiei a solicitat CSM "poziţia în legătură cu avizul prevăzut de textul de lege menţiont mai sus". Alăturat adresei, Ministerul Justiţiei a transmis cererea procurorului general al României şi raportul Serviciului Inspecţie Judiciară pentru Procurori.

Secţia pentru procurori a CSM a fost sesizată, pe 24 octombrie, de Comisia de disciplină pentru procurori în cazul lui Dan Voinea, adjunct al Secţiei Parchetelor Militare, pentru abateri disciplinare în exercitarea funcţiei.

Procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, pe 23 octombrie, că îi va cere ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, revocarea din funcţie a adjunctului Secţiei Parchetelor Militare, Dan Voinea.

Kovesi a susţinut că procurorul militar Dan Voinea i-a prezentat lui Ion Iliescu o altă învinuire decât cea pentru care a început urmărirea penală. Ion Iliescu a fost pus sub învinuire, prin rezoluţia din 19 iunie 2007, sub acuzaţia că la data de 13 iunie 1990 a determinat cu intenţie intervenţia în forţă a militarilor împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti şi din alte zone ale Capitalei, fapt ce a avut ca urmare moartea şi rănirea prin împuşcare a mai multor persoane. Între timp, în cazul său procurorii civili au dat neînceperea urmăririi penale.

Ca urmare, la controlul CSM au fost găsite 285 de dosare neînchise din 1990. Inspectorii susţin că unul dintre motivele care au dus la întârzierea dosarelor este managementul defectuos.

Dan Voinea a deţinut, între anii 1997 şi 2000, şefia Secţiei Parchetelor Militare. Voinea este cel care s-a ocupat de dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990 şi de cel al Revoluţiei din decembrie 1989. În aprilie 2006, Dan Voinea a fost numit în funcţia de procuror militar şef adjunct al Secţiei Parchetelor Militare.