Constructorii români au primit de la Executiv doar 65% din datoriile aferente anului 2008
Constructorii români au primit, până în prezent, de la Executiv doar 65% din banii datoraţi pentru lucrările realizate anul trecut, a declarat, joi, pentru NewsIn, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), Laurenţiu Plosceanu.
"Cu toate că Executivul a declarat că a plătit 90% din bani, putem confirma că am primit doar 65% din aceste fonduri. Restul banilor sunt blocaţi la ordonatorii secundari de credite şi la autorităţile locale", a declarat Laurenţiu Plosceanu.
Reprezentanţii patronatelor din construcţii cer Guvernului să verifice unde a ajuns restul banilor şi să achite, în cât mai scurt timp, creanţele restante. În cazul în care Guvernul nu-şi va plăti integral datoriile, vor intra în insolvenţă aproximativ 20-25% din firmele de construcţii de talie mică şi mijlocie, potrivit estimărilor ARACO.
Guvernul şi-a asumat până în data de 15 martie plata tuturor creanţelor, iar acest termen nu a fost respectat, spunea în martie preşedintele ARACO. În plus, cele mai multe solicitări s-au făcut în regim de urgenţă, ceea ce înseamnă pentru firmele de construcţii maximum o lună şi jumătate, două luni, de aceea s-ar putea trece la acţionarea în instanţă.
Totodată, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Ioan Mintaş, declara recent că firmele din construcţii la care statul român are datorii vor acţiona în judecată Guvernul dacă până luni, 30 martie, nu vor fi achitate obligaţiile faţă de constructori.
Volumul construcţiilor din România a înregistrat o creştere de 26%, în 2008, până la suma de 14,3 miliarde euro, potrivit ARACO.
Laurenţiu Plosceanu a afirmat, recent, că aproximativ 280.000 de angajaţi din domeniul construcţiilor vor fi disponibilizaţi, dacă nu se rezolvă problema finanţărilor din acest domeniu. În prezent, în sectorul construcţiilor lucrează 380.000 de oameni, potrivit ARACO.
Asociaţia Română a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO) este o asociaţie patronală, profesională, neguvernamentală şi nepolitică, reprezentativă la nivel naţional, cu peste 1.300 de membri din domeniul construcţiilor. Începând din iunie 1995, ARACO este membră a Federaţiei Industriei Europene a Construcţiilor - FIEC, organism recunoscut de Uniunea Europeană.