Consorţiul Nabucco va demara negocieri cu BEI, BERD şi Banca Mondială, pentru finanţarea proiectului
Consorţiul Nabucco anunţă că va începe negocierile oficiale cu instituţii precum Banca Europeană pentru Investiţii, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Mondială (IFC), dar şi cu instituţii financiare de export, pentru finanţarea gazoductului.
Acţionarii Nabucco sunt RWE (Germania), OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (România), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria) şi Botas (Turcia). Fiecare acţionar deţine o participaţie egală de 16,67% în cadrul Nabucco Gas Pipeline International GmbH (numit în continuare NIC).
Costurile de construcţie, conform evaluării din vara lui 2008, sunt estimate la 7,9 miliarde euro.
De asemenea, membrii consorţiului urmează să înceapă activităţile de marketing pentru capacitatea de transport în cadrul procesului de rezervare de capacităţi (open season) şi să finalizarea planurilor tehnice detaliate şi realizarea studiilor privind impactul social şi impactul asupra mediului.
În timpul procesului de rezervare de capacităţi, un procent de 50% din capacităţile de transport va fi oferit partenerilor din consorţiu, iar restul de 50% altor părţi.
Acordul politic dintre ţările de tranzit pentru conducta Nabucco - Austria, Ungaria, România, Bulgaria şi Turcia - a fost semnat luni, la Ankara, în Turcia. Germania nu este ţară de tranzit, prin urmare nu participă la acord, dar şi-a exprimat întregul sprijin politic.
"Finalizarea Acordului Interguvernamental reprezintă un pas important în realizarea proiectului. Gazoductul are acum un cadrul legal stabil şi poate garanta realizarea tranzitului de gaze naturale în condiţii egale şi transparente pentru toţi clienţii", a declarat directorul general al Nabucco Pipeline Int., Reinhard Mitschek.
La rândul său, preşedintele Comitetului Executiv al Nabucco, Werner Auli, a precizat că Acordul Interguvernamental stabileşte cadrul politic şi legal pentru proiect şi că acesta "constituie o expresie puternică a angajamentului politic al tuturor ţărilor de tranzit, oferind companiei de proiect încrederea necesară pentru a duce mai departe proiectul şi pentru a opera cu succes gazoductul".
Acordul semnat va asigura un cadrul legal stabil pentru următorii 50 de ani, tot acum stabilindu-se faptul că un procent de 50% din capacitatea gazoductului va fi rezervat pentru acţionari, restul de 50% fiind destinat altor părţi (transportatori). În acelaşi timp, Acordul Interguvernamental defineşte metodologia pentru tarifarea standard. Aceste condiţii se vor aplica timp de 25 de ani de la intrarea în operaţiune a gazoductului şi vor garanta acces în mod egal pentru toţi participanţii de pe piaţă. În consecinţă, Acordul Interguvernamental reprezintă o asigurare pentru statele ce urmează a furniza gazele naturale şi care iau în considerare vânzarea de gaze către posibilii transportatori ai Nabucco.
"Constituirea unui comitet politic (Comitetul Nabucco) va contribui la implementarea proiectului într-un mod eficient şi este destinat a servi drept sursă principală de informaţii. Acest forum va fi alcătuit din reprezentanţii ţărilor care au semnat acordul. Germania, Comisia Europeană, Banca Europeană pentru Investiţii, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Nabucco Gas Pipeline Int. GmbH vor participa în calitate de observatori. Următoarele etape ale proiectului Nabucco includ atât finalizarea unor acorduri precum Acordul pentru Sprijinirea Proiectului, incluzând planificarea tehnică detaliată, cât şi evaluările privind impactul social şi de mediu. În paralel, consorţiul Nabucco va începe negocieri cu băncile şi va urmări comercializarea capacităţilor de trasport în cadrul procesului de rezervare de capacităţi (open season)", spun reprezentanţii OMV.