Comuniştii moldoveni cer desecretizarea Convenţiei moldo-române de mic trafic la frontieră
Comuniştii moldoveni au obiecţii la ceea ce numesc \"secretizarea\" negocierilor, a textului şi a listei localităţilor incluse în Convenţia moldo-română de mic trafic la frontieră şi cer ca documentul să fie trecut prin aprobarea Parlamentului, nu doar a Guvernului.
În plus, aceştia i-au cerut explicaţii ministrului de Externe, vicepremierul Iurie Leancă, pe marginea deschiderii pentru alegerile prezidenţiale române a celor nouă secţii de vot suplimentare pe teritoriul moldovean, în afara celor patru de la misiunile diplomatice române în Republica Moldova. Comuniştii consideră deschiderea acestor secţii drept \"ingerinţă în treburile interne ale Republicii Moldova\".
Deputatul comunist Grigori Petrenco a cerut joi audierea pe aceste subiecte a ministrului de Externe.
Iurie Leancă i-a explicat lui Grigori Petrenco că practica deschiderii de secţii de vot suplimentare pe teritoriul altor state este una general recunoscută pe plan european şi se aplică de regulă cu acordul guvernelor şi pe de bază de reciprocitate. Duminica trecută, de exemplu, România a deschis în Italia 50 de secţii de votare în afara misiunilor diplomatice, a declarat Leancă.
În ceea ce priveşte Convenţia de mic trafic la frontieră, ministrul de Externe a atenţionat deputaţii comunişti că documentul este unul cadru, avizat de Comisia Europeană şi publicat pe site-ul acesteia. \"Proiectul a parvenit la Chişinău în 2008 şi fosta conducere a decis să îl pună deoparte, violând drepturile a peste un milion de cetăţeni moldoveni\", a replicat Iurie Leancă. Acesta a subliniat că textul şi anexele Convenţiei a fost negociate şi aprobate foarte prompt în interesul cetăţenilor Republicii Moldova.
În ceea ce priveşte modalitatea de intrare în vigoare a Convenţiei, Leancă a spus că toate documentele care stabilesc un regim facilitat de călătorii au fost şi anterior adoptate de Guvern, iar Convenţia \"nu aduce atingere drepturilor cetăţenilor, ci, din contra, le extinde, motiv pentru care adoptarea în Guvern este suficientă\".
Guvernul R. Moldova a aprobat la 18 noiembrie Convenţia privind micul trafic la frontieră, semnată în această lună la Bucureşti de premierii Vlad Filat şi Emil Boc. Convenţia va intra în vigoare în 30 de zile de la momentul parcurgerii procedurilor interne, proceduri care presupun aprobarea documentului de guvernele celor două ţări. Odată documentul intrat în vigoare, cetăţenii moldoveni vor putea trece frontiera în baza unui permis special eliberat de consulatele româneşti din Republica Moldova.