MENIU

Comisia prezidenţială pe învăţământ propune o lege cu pedepse grave pentru fraudele universitare

Legea învăţământului superior propusă de Comisia prezidenţială pe învăţământ, condusă de Mircea Miclea, propune pedepse aspre pentru instituţiile care nu respectă etica universitară, de la demiterea rectorului la desfiinţare.

În plus, demnitarii nu vor mai putea conduce universităţi.

"Se introduc, pentru prima dată, penalizări severe pentru ineficienţă managerială, deficienţe de etică universitară şi de calitate, de la suspendarea rectorului până la nerecunoaşterea diplomelor de către stat şi fuzionarea universităţilor sau desfiinţarea lor. Se crează un sistem de indicatori statistici şi de performanţă pentru monitorizarea permanentă a sistemului de învăţământ superior. Se fac rapoarte anuale asupra asigurării calităţii şi respectării eticii universitare, atât din partea furnizorilor, prin rector, cât şi din partea beneficiarilor, prin cancelarul studenţilor", se arată în proiectul de pachet de legi ale educaţiei propus de comisia prezidenţială.

Mai mult, universităţile care nu publică informaţii de interes public, cum ar fi numărul de diplome acordate sau ierarhia facultăţilor din cadrul universităţilor, vor sunt sancţionate sever, de la suspendarea rectorului până la desfiinţare. Se înfiinţează şi registrul matricol universitar unic pentru monitorizarea parcursului academic al studenţilor şi a accesului la diplome.

O altă noutate legislativă propusă de comisia lui Miclea este interzicerea ocupării posturilor didactice de către persoane care au plagiat. În plus, postul didactic sau de cercetare ocupat chiar dacă plagiatul a avut loc în trecut se pierde în momentul descoperii infracţiunii.

Se interzice şi exercitarea unei funcţii de conducere în cadrul universităţii în paralel cu o funcţie de demnitate publică, iar rudele de gradul II nu vor mai putea da concurs în aceeaşi catedră şi nici nu vor mai putea ocupa concomitent funcţii de conducere în interiorul universităţii.

În prezent plagiatul, nepotismul şi lipsa de transparenţă sunt cele mai grave şi extinse probşleme ale învăţământului superior, se arată întrun raport prezntat recent de organizaţia Coaliţia pentru Universităţi Curate (CUC).

Proiectul legislativ al Comisiei prezidenţiale este prezentat, joi, sindicatelor din educaţie, venite la Cotroceni să discute cu preşedintele Traian Băsescu şi ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, pe tema problemelor din Învăţământ. Tot joi, sindicaliştii au anunţat declanşarea grevei generale în zilele în care ar trebui să se susţină tezele cu subiect unic.
Mai multe articole despre:
null