MENIU

Comisia Europeană verifică dacă programul Prima Casă respectă regulile UE privind concurenţa

Foto: bunyip.org.au

Comisia Europeană a contactat autorităţile române în legătură cu programul de finanţare Prima Casă pentru a verifica dacă ajutorul de stat respectă regulile UE privind concurenţa, a declarat joi pentru NewsIn purtătorul de cuvânt al CE, Jonathan Todd.

"Comisia este în contact cu autorităţile române, solicitând mai multe informaţii", a spus purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru concurenţă, refuzând însă să facă orice comentarii suplimentare cu privire la programul Prima Casă.

În cazul în care programul nu este în conformitate cu regulile UE privind concurenţa şi ajutoarele de stat, Comisia poate demara procedura de încălcare a Tratatului (infringement) şi poate trimite cazul la Curtea Europeană  de Justiţie. Aceasta, la rândul ei, poate impune sancţiuni financiare României.

Premierul Emil  Boc şi ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, au participat miercuri la semnarea primului contract de creditare prin programul "Prima Casă", la sediul BRD. Creditul acordat de BRD prin Programul Prima Casă este de 51.500 euro, la o dobândă anuală efectivă (DAE) de 5,6%, pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară actuală fiind de 300 euro. Tinerii care au luat împrumutul îl folosesc pentru achitarea unui apartament de 2 camere, construit în 1986, care se află în cartierul bucureştean Colentina. Ei au dat un avans de 3.000 euro proprietarilor apartamentului pe care îl cumpără, astfel că valoarea apartamentului din Colentina pe care îl cumpără este de 54.500 euro.

Până la termenul impus de Guvern, 20 de bănci au depus oferte pentru a participa la programul "Prima Casă": BCR, BRD-SocGen, Raiffeisen Bank, CEC Bank, Alpha Bank, Volksbank, Banca Transilvania, Bancpost, Banca Românească, Piraeus Bank, Bank Leumi, ATEbank, Intesa Sanpaolo Bank, Credit Europe Bank, OTP Bank, Unicredit Ţiriac Bank, ING Bank, Emporiki, Millennium Bank şi Garanti Bank.

Valoarea totală a creditelor pe care cele 20 de bănci sunt dispuse să le acorde este de 1,457 miliarde de euro, peste plafonul impus de Guvern, de 1 miliard euro. Redistribuirea fondurilor pentru fiecare bancă se va face după metoda pro-rata.

Numărul solicitărilor depuse pentru contractarea unui credit prin programul "Prima Casă" a ajuns la 10.000, a declarat miercuri premierul Emil Boc, precizând că Executivul va extinde programul dacă acesta va avea succes.

"Dacă acest program va fi unul de succes - şi se conturează a fi unul de succes şi din perspectiva numărului de bănci, 20 implicate în program, şi a solicitărilor deja în creştere, am înţeles că sunt deja peste 10.000 de cereri angrenate în sistem în momentul de faţă - vom extinde mecanismul garanţiilor guvernamentale", a declarat Boc.