MENIU

Comisia Europeană monitorizează situaţia românilor întorşi de la graniţa cu Republica Moldova

Foto: RTV

Comisia Europeană este cu ochii pe Republica Moldova, după ce săptămâna trecută vameşii moldoveni au refuzat intrarea în ţară a unor cetăţeni români. Christiane Hohmann, purtător de cuvânt al comisarului european pentru relaţii externe, Benita Ferrero-Waldner, a declarat marţi că nu trebuie pus niciun obstacol în calea călătoriilor legale ale cetăţenilor români în ţara vecină.

Tensiunile dintre România şi Republica Moldova, generate de refuzul autorităţilor moldovene de a permite intrarea în ţară a unor cetăţeni români, au atins marţi un nou punct culminant.

Liderul executivului de la Chişinău, Zinaida Greceanîi, a insinuat că românii opriţi la graniţă aveau intenţii distructive, menite să afecteze campania electorală locală pentru alegerile de duminică. Ea a negat orice abuz din partea autorităţilor moldovene, spunând că toate acţiunile au fost perfect legale.

Potrivit premierului, organele competente vor prezenta la timpul potrivit toate informaţiile privind refuzurile de intrare în Republica Moldova. În replică, ministrul român al Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a reproşat Chişinăului că nu a înţeles nimic din ceea ce înseamnă o politică de nivel european.

Controalele în vămile moldovene s-au intensificat de joia trecută, după ce o delegaţie oficială română, formată din reprezentanţi ai consiliilor judeţene din Iaşi şi Vaslui, a fost oprită în vama Leuşeni. Ulterior, mai multe grupuri, majoritatea delegaţii ale unor asociaţii non-guvernamentale, au fost oprite la vamă de autorităţile moldovene.