MENIU

Colegiul medicilor: Fertilizarea in vitro la clinica Sabyc este ilegală

Foto: icfundeni.ro

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae susţine că reproducerea umană asistată de la clinica Sabyc se realizează în mod ilegal. El a mai precizat pentru NewsIn că instituţia pe care o conduce s-a autosesizat în cazul medicilor români de la clinica Sabyc, iar sancţiunile vor fi luate după ce va primi de la anchetatori concluziile privind traficul de ovule.

"Noi ne-am autosesizat şi la precedentul scandal legat de această clinică, iar medicilor găsiţi vinovaţi atunci li s-a interzis dreptul de practică. În funcţie de rezultatele anchetei de acum, este foarte probabil să luăm, din nou, aceeaşi măsură. Noi am atras atenţia, încă de la ultimul scandal privind clinica Sabyc, asupra modalităţii ilegale de reproducere umană asistată", a spus Astărăstoae.

Ministerul Sănătăţii nu este implicat în niciun fel în procedura de autorizarea a clinicii Sabyc, aceasta ţinând exclusiv de Agenţia Naţională de Transplant, au spus reprezentanţii ministerului.

Potrivit directorului Agenţiei Naţionale de Transplant, Victor Zotta, clinica Sabyc are autorizare începând de săptămâna trecută. Zotta a mai precizat că donarea ovocitelor contra cost este interzisă prin lege.

Clinica Sabyc a mai fost implicată în câteva scandaluri legate de transplant, de-a lungul celor zece ani de funcţionare. În 2002, Sabyc a făcut obiectul unui scandal în Israel, când rabinul-şef a luat atitudine în privinţa fertilizării evreicelor cu ovule străine. În 2005, Ministerul Sănătăţii a depus o sesizare la Parchetul Capitalei în legătură cu traficul de embrioni umani, însă patronul clinicii, Miron Harry, a negat orice implicare.

Clinica a fost înfiinţată de o familie de medici israelieni în 1999 şi, oficial, a făcut până acum aproximativ 2.000 de inseminări artificiale. De serviciile ei au beneficiat sute de cupluri, în special din Israel şi Germania, care au plătit sume între 10.000 şi 15.000 de euro.

Trei medici români, care lucrau la clinica Sabyc, sunt cercetaţi penal de procurorii DIICOT în dosarul de trafic de ovule, au declarat surse judiciare pentru NewsIn, care au afirmat că audierile începute duminică au fost finalizate luni dimineaţă.

Potrivit anchetatorilor, există indicii că reprezentanţii clinicii Sabyc falsificau fişele donatorilor, infracţiune pentru care cercetările vor continua. Astfel, clienţii din străinătate erau minţiţi în legătură cu caracteristicile fizice ale donatoarelor. Concret, chiar dacă donatoarea era brunetă cu ochi căprui, iar clientul dorea o donatoare blondă, în fişă apărea o femeie cu caracteristicile cerute.

Citeşte şi Exclusivitate: O clinică din Capitală, suspectată de trafic internaţional de ovocite