MENIU

Codul Penal şi Codul Civil au fost publicate în Monitorul Oficial

Foto: reportervirtual.ro

Potrivit ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, Codul Penal şi cel Civil au fost publicate, vineri, în Monitorul Oficial, urmând ca acestea să intre în vigoare din 2011.

Codul Penal va intra în vigoare "la data care va fi stabilită în legea pentru punerea în aplicare a acestuia", potrivit articolului 446 din acest Cod. Totodată, în termen de 12 luni de la data publicării Codului, respectiv 24 iulie, Guvernul va supune Parlamentului spre adoptare proiectul de lege pentru punerea în aplicare a Codului Penal. Aceleaşi condiţii se vor respecta şi în cazul Codului Civil.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a precizat, la cererea NewsIn, că până la intrarea în vigoare a Codurilor, în 2011, se vor face sesiuni de pregătire a magistraţilor, de care este posibil să se ocupe Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, pe 17 iulie, Legea privind Codul penal şi Legea privind Codul civil, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea la data de 22 iunie.

Guvernul şi-a asumat răspunderea pe cele două Coduri, Penal şi Civil, în două şedinţe succesive ale Parlamentului, la 22 iunie, şi ulterior nicio formaţiune politică nu a depus moţiune de cenzură.

Află care sunt principalele prevederi din proiectele noilor coduri.