Cititorii Realitatea.NET cer Ecaterinei Andronescu să nu mai fie Abramburica şi să facă reformă reală în învăţământ
Reforma din sistemul de educaţie a stârnit de-a lungul timpului multe polemici. La dezbaterea lansată de Realitatea.NET privind priorităţile ministrului Ecaterina Andronescu elevii, profesorii, părinţii şi cei care au legătură cu acest domeniu au spus ce ar trebui să facă deţinătoarea portofoliului acestui minister. Reformă, evaluare corectă a elevilor şi profesorilor, modernizare, acestea ar fi cuvintele cheie.
Cei mai mulţi cititori au spus că, în opinia lor, reforma nu a fost cu adevărat înfăptuită în învăţământul românesc. O soluţie ar fi să urmăm modelele din vestul Europei unde performanţa este la standarde ridicate. Aceasta pare a fi şi opinia cititorului care semnează chiar Schimbare totală sau privatizarea şcolilor: " Dă peste cap ceea ce este deja dat peste cap şi mai ales inutil pentru societatea de mâine!!! De ce nu luăm modelele din alte ţări în care şcoala are rezultate bune?! Pentru că e presiunea prea mare a celor care vor să meargă în continuare în virtutea inerţiei, adică cadrele didactice! Dacă s-ar putea ne-am da copii la şcoli din alte ţări cu educaţie de renume..."
Tot de reformă, dar şi despre materiile care ar trebui studiate şi nu tăiate orele vorbeşte şi Ania: " Elevii de liceu învaţă prea mult. Aceasta este concluzia la care a ajuns Ecaterina Andronescu după studierea programei şcolare de la clasele de liceu. De aceea a eliminat sportul, muzica şi desenul, limba străină, o ora de română... a lăsat muuuuuuulte ore de fizică, chimie, biologie. Pai nu tocmai aici sunt problemele elevilor? Nu aici se predă teorie şi se fac prea puţine conexiuni cu viaţa reală".
Loli pare a avea aceeaşi opinie: " Mare păcat că nimeni nu aminteşte despre orele de artă şi muzică, dispărute şi ele din noul plan de învăţământ. Ce nevoie e de ele? Mai bine fără, aşa vom putea fi siguri că elevii vor continua să asculte manele şi să evite muzeele şi filarmonica. La ce e bună cultura? România vrea specialişti, nu artişti muritori de foame!"
"Un elev trebuie să meargă cinci ore maxim la şcoală că doar nu are serviciu...La noi s-a păstrat sistemul comunist, învăţământul nu a fost reformat datorită împotrivirii profesorilor care beneficiază de vechiul sistem comunist. Ore multe şi prostie la fel. Oare nimeni nu se uită în curtea ţărilor civilizate? De ce am mai intrat în UE?", ne-a scris Mihai.
O reală şi obiectivă evaluare a elevilor ar trebui să fie o prioritate pentru ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Salariile mici, dar şi moralitatea profesorilor trebuie bine "cântărite", cred vizitatorii Realitatea.NET. Aceasta este părerea lui Moraru: " Nu salariul e problemă! Lipsa de moralitate şi onestitate a celor ce conduc învăţământul, asta-i problema majoră".
Şi Ţăranul român ne scrie cu înţelepciune: "Cu evaluarea profesorilor va fi mai nasol, dar chestia cu reducerea probelor la bac e chiar bună. Eu propun trei discipline: limba română, disciplina de specialitate şi o limbă străină. Toate scris că altfel se va lua numa 10. Eventual şi o probă orală la limba străină, cu o pondere mai mică în nota finală".
Diplomele obţinute fără acoperire sunt o problemă spinoasă ce ar putea fi o prioritate pe agenda ministrului Educaţiei. "Nimeni nu-şi mai pune problema că în multe şcoli din România diplomele se obţin acum în acelaşi mod precum permisele de conducere de către unii analfabeţi? Când o să îndreptaţi lucrurile din învăţământ, iresponsabililor cu calitatea? ", ne scris cititorul care semnează Iresponsabilii cu calitatea.
"Abramburica a început să îşi facă simţită prezenţa" sau "Iat-o pe Abramburica lovind din nou", sunt remarcele lui Radu Afumatu şi Cristian care amintesc în mesajele lor de porecla Ecaterinei Andronescu din timpul primului mandat la conducerea ministerului Educaţiei.