MENIU

Cititorii Realitatea.NET oferă argumente pro şi contra parlamentului unicameral

Foto: Realitatea.NET

Realitatea.NET a lansat o dezbatere pe tema introducerii parlamentului unicameral în România. Atât şeful statului, cât şi unii lideri de partide au susţinut în repetate rânduri că România ar avea nevoie de un Parlament unicameral, iar mulţi dintre cititorii noştri s-au exprimat, la rândul lor, în favoarea acestui tip de Legislativ.

"După o experienţă tristă de 20 de ani de Parlament bicameral al ruşinii, România trebuie să treacă la un Parlament unicameral eficient, responsabil, care să reprezinte şi să apere interesele poporului, să militeze pentru o viaţă demnă, decentă, europeană, în România. Câtă economie s-ar face cu o asemenea nouă structură a puterii legislative!", crede Tănase Vasile.

Mircea ne spune că este în favoarea Parlamentului unicameral şi a reducerii numărului aleşilor. "Categoric sunt pentru Parlament unicameral, fiecare judeţ să aibă câte un reprezentant sau doi, un reprezentant pe reşedinţă de judeţ şi unul pe judeţ. Sunt mult prea mulţi parlamentari extrem de costisitori pentru bugetul ţării noastre. Nu ne permitem aşa mulţi trântori acolo".

Totuşi, o parte a cititorilor Realitatea.NET s-au exprimat împotriva adoptării Parlamentului unicameral. "Din nou Marea Adunare Naţională, uşor de manipulat de un preşedinte jucător. Două Camere îşi corectează greşelile care scapă de la una la alta şi sunt imposibil de manipulat de un preşedinte jucător, cele două aplicând doar voinţa poporului. Nu fiţi naivi şi nu vă lăsaţi manevraţi de preşediniţi setoşi de putere şi jucători!", avertizează Nae.

El este contrazis de Nicu: "Nu poate fi vorba de Marea Adunare Naţională deoarece avem mai multe partide politice, avem şi opoziţie. Ce a facut bicameralismul când şi-au votat pensiile parlamentarilor? Problema e alta, banul şi puterea corup!".

Daniela susţine că este nevoie de două Camere parlamentare pentru un control mai eficient al politicienilor. "Nu cred că e cea mai bună soluţie pentru România, chiar dacă pare mai ieftină şi mai eficientă. Politicienii trebuie supravegheaţi încrucişat. Şi aşa fac "minuni". Cu o singură Cameră nu ştiu ce ar face".

Un cititor oferă însă un alt punct de vedere. El crede că nu contează câte Camere are Parlamentul, ci cât de eficienţi sunt parlamentarii. "Mono, bi, tri, multicameral, nici nu contează cantitatea dacă Parlamentul este eficient, dar mai ales, un real garant al democraţiei. Când vezi ce este în ţară, te poţi gândi fie ca au fost prea multe, fie ca au fost prea puţine Camere in forul legislativ. Nimic mai fals".

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, în discursul rostit după prezentarea raportului Comsiei prezidenţiale privind modificarea Constituţiei, că este adeptul Parlamentului unicameral, arătând că România are deja o a doua Cameră, în Parlamentul European. Constituţionaliştii susţin că soluţia unicamerală este adaptată structurii unui stat unitar, care nu cunoaşte ramificaţia federală, fiind avantajoasă şi din perspectiva costurilor deoarece se reduc astfel numărul de parlamentari.
Mai multe articole despre:
parlament dezbatere bicameral unicameral