MENIU

Ciobanii vând carnea de miel cu cel mult 8 lei/kg, iar în magazine preţul ajunge până la 20 lei/kg

Foto: NewsIn

Crescătorii de oi vând carnea de miel cu cel mult 8 lei/kg, iar în reţelele comerciale preţul ajunge şi la 20 lei/kg, ceea ce înseamnă o majorare cu circa 30% faţă de anul trecut, potrivit datelor furnizate de reprezentanţii crescătorilor de ovine şi ai reţelelor comerciale.

Mihai Dumitriu, preşedintele PACERO, a menţionat că preţul unui kilogram de carne de miel va oscila anul acesta între 17-18 lei la comercianţii din pieţe şi 20-21 lei în supermarketuri şi hipermarketuri. Astfel, adaosul comercial practicat de marile reţele de supermarketuri şi hipermarketuri din România face ca preţul cărnii de miel să fie de două-trei ori mai mare decât preţul de achiziţie directă de la producători.

În unităţile Carrefour, preţul pentru carne de miel este în prezent de aproximativ 19,5 lei pe kilogram. "La noi în magazin preţul pentru acest tip de carne este de 19,45 lei pe kilogram, însă avem în plan câteva oferte pe perioada Paştelui şi acesta va mai fi redus", a declarat directorul de marketing al Carrefour Berceni, Raluca Bogdan.

Reprezentanţii grupului Kaufland România au declarat că acest tip de carne va fi preluat de la producătorii autohtoni, iar preţul variază între 17 şi 19 lei.

"Kaufland va comercializa carne de miel, atât întreg, cât şi sfert anterior şi sfert posterior pentru oamenii care nu îşi permit să achiziţioneze un miel întreg. Produsele provin din producţia internă, având o largă zonă de achiziţionare, pentru asigurarea necesarului de carne de miel în unităţile noastre", a declarat pentru NewsIn, directorul de achiziţii Kaufland România, Cosmin Săbădeanu.

Reprezentanţii reţelei de hipermarketuri Metro România au declarat că preţul pentru carnea de miel va fluctua în funcţie de evoluţia pieţei, la fel ca şi anul trecut. De asemenea, sursele de aprovizionare pentru reţeaua de hipermarketuri sunt majoritar producătorii autohtoni, obligatoriu autorizaţi sanitar-veterinar. În plus, potrivit reprezentanţilor reţelei, Metro pune la dispoziţia clienţilor şi un sortiment de miel din import, adus din Noua Zeelandă, care va completa oferta autohtonă.

"E un furt pe faţă această scumpire a supermarketurilor, un furt faţă de crescătorii de animale, pentru că supermarketurile beneficiază de o piaţă inexistentă a producătorilor şi de neputinţa acestora de a-şi vinde produsele consumatorilor. În plus, este un furt faţă de consumatori pentru că ei suportă taxele umflate ale supermarketurilor practicate pentru introducerea în sistem a cărnii", a declarat pentru preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie, Tutun, Domenii şi Servicii - Agrostar, Ştefan Niculae.

În plus, acesta acuză supermaketurile că fac presiuni asupra instituţiilor statului pentru a nu fi acceaptată şi promovată legea Codului de Bune Practici privind produsele alimentare.

"Codul a intrat în malaxorul presiunilor supermarketurilor care exercită influenţe puternice asupra instituţiilor statului pentru a nu adopta această lege. Supermarketurile au creat un monopol pe piaţă şi profită de dorinţa românilor de a cumpăra produse tradiţionale româneşti şi, la fiecare sărbătoare, majorează preţurile", a mai spus Niculae.
Mai multe articole despre:
carne hipermarket preţ supermarket ovine ciobani miel