MENIU

CIO va alege vineri gazda JO 2016 dintre Chicago, Madrid, Rio de Janeiro şi Tokyo

Foto: lepoint.fr

Comitetul Internaţional Olimpic va stabili, vineri, la Congresul de la Copenhaga, gazda Jocurile Olimpice de vară din 2016, având de ales dintre oraşele Chicago, Madrid, Rio de Janeiro şi Tokyo.

CHICAGO

Pe 14 aprilie 2007, Comitetul Olimpic al Statelor Unite ale Americii a ales Chicago să candideze la organizarea JO 2016, în detrimentul oraşelor Houston, Los Angeles, Philadelphia şi San Francisco.

Dacă oraşul american va fi gazda JO 2016, atunci competiţia va avea loc în perioada 22 iulie-7 august.

Conform celor consemnate de CIO, la Chicago se va construi un stadion olimpic, care va avea o capacitate de 80.000 de locuri, care se va reduce cu 10.000 de locuri după organizarea JO 2016.

Chicago prezintă un plan concentrat cu 22 de edificii şi multe hoteluri pe o rază de 8 kilometri în centru. În afara acestei zone se vor desfăşura tenisul (13 km), pentathlon modern (29 km), tir (55 km) şi competiţii ecvestre (84 km). Conform celor consemnate în raport, oraşul american va mai construi 6 edificii permanente şi 9 temporare.

În viziunea oraşului Chicago, JO 2016 se vor desfăşura sub devizele "Lasă prietenia să strălucească" şi "Experienţă spectaculoasă în inima oraşului".

La Copenhaga vor face lobby pentru acest oraş, preşedintele SUA, Barak Obama, soţia sa, Michele, fostele gimnaste Nadia Comăneci şi Nastia Liukin, precum şi fostul atlet Michael Johnson.

TOKYO

A fost ales să candideze de Comitetul Olimpic Japonez pe 30 august 2006 în detrimentul oraşelor Fukuoka, Osaka, Sapporo şi Nagoya.

Dacă Olimpiada va ajunge în Japonia, atunci va fi programată în perioada 12-28 august. Tokyo a mai organizat Jocurile Olimpice din 1964.

În concepţia japonezilor, JO 2016 ar trebui să se desfăşoare sub deviza "Să unim lumile noastre", iar logo-ul este un tradiţional nod japonez numit musubi, care este creat din culorile cercurilor olimpice şi care a fost folosit tot timpul ca o binecuvântare în timpul momentelor de sărbătoare.

Tokyo 2016 îşi doreşte să demonstreze moştenirea pozitivă de la JO 1964, prin folosirea arenelor construite atunci, la care se vor adăuga altele noi.

La nivelul locaţiilor necesare pentru desfăşurarea competiţiei, Tokyo are deja 15 construite, 10 edificii permanente şi 7 temporare care vor trebui ridicate, fiind oraşul cu cea mai mare nevoie de investiţii de acest gen.

RIO DE JANEIRO

Capitala Braziliei a fost aleasă să candideze pe 1 septembrie 2006 în detrimentul oraşului Sao Paolo. Aceasta este cea de-a cincea încercare a oraşului Rio de a organiza o ediţie a Jocurilor Olimpice, după ce a mai candidat în 1936, 1940, 2004 şi 2012.

În cazul în care Rio ar fi ales, atunci Jocurile Olimpice din 2016 ar avea loc în perioada 5-21 august.

Tema Jocurilor Olimpice din 2016 în viziunea brazilienilor este "Trăieşte-ţi pasiunea". Planul celor din Rio include patru zone care au caracteristici social-economice total diferite:

Barra, inima JO, care este o zonă aflată în dezolvatare, are nevoie de investiţii la nivel de infrastructură şi confort, construcţia satului olimpic, satului pentru presă şi a unor arene;

Copacabana, o zonă care atrage mulţi turişti, care va fi gazda sporturilor outdoor şi care va avea nevoie de edificii temporare;

Maracana, cea mai populată din zone, care are stadionul destinat atletismului şi arena Maracana, care va găzdui ceremoniile de deschidere şi închidere;

Deodoro, zona cu cei mai mulţi tineri, nu are infrastructura necesară, iar în cazul construcţiei unor arene ar aduce multe oportunităţi sociale.

La nivel de constucţii, Rio trebuie să ridice 9 edificii permanente şi două temporare. Rio este oraşul care are nevoie de cele mai multe investiţii, 2,860 de miliarde de dolari, conform calculelor făcute de CIO.

Pentru a susţine capitala Braziliei, la Copenhaga va fi prezent legendarul Pele, alături de Gustavo Kuerten, dar şi de preşedintele statului, Luiz Inacio Lula da Silva.

MADRID

Capitala Spaniei nu este la prima încercare de a organiza o ediţie a Jocurilor Olimpice, ea candidând şi pentru cea din 1972 şi 2012, ultima fiind câştigată de Londra.

În cazul în care Madrid ar fi oraşul ales, atunci Jocurile Olimpice din 2016 ar avea loc în perioada 5-21 august.

Madridul propune un plan de organizare care implică două mari zone:

Zona de est, unde va fi locaţia Stadionului Olimpic, Centrului Acvatic, Satul Olimpic, Arena Telefonica (fosta Arena Madrid) şi IFEMA Fairgrounds (care va include opt terenuri de sport şi centrul de presă).

Zona râului Manzanares, care va găzdui canotajul, voleiul pe plajă, tirul, ciclismul, tenisul, pentathlonul modern, triathlonul, competiţiile ecvestre şi gimnastică ritmică.

La nivel de edificii contruite, Madridul stă cel mai bine având de ridicat doar 8 clădiri permanente şi 2 temporare.

În viziunea ibericilor, ediţia din 2016 a Jocurilor Olimpice ar trebui să se desfăşoare sub deviza "Jocuri cu atingere umană".

La Copenhaga, Madrid va avea sprijinul regelui Juan Carlos şi al reginei Sofia, prim-ministrului Jose Luis Rodriguez Zapatero, dar şi al fostei tenismene Arantxa Sanchez Vicario şi a românului Ion Ţiriac.

Evenimentul stabilirii oraşului gazdă a JO 2016 va avea loc vineri, la Conpenhaga, de la ora 18:00 (ora României).