MENIU

CINE PLĂTEŞTE? Un bătrân a stat 11 luni în închisoare fără să fie vinovat

Foto: patientenonline.de

Un bătrân din Bistriţa a fost închis pentru crime pe care nu le-a comis. După 11 luni petrecute în închisoare, acesta a fost eliberat din lipsă de probe.

Francisc Trombiţaş a fost acuzat de uciderea a cinci persoane în 1999. Acum bătrânul  vrea să dea statul în judecată pentru lunile de coşmar petrecute după gratii pe nedrept. În 1999, Francisc Trombiţaş a fost închis sub acuzaţia de omor. Din cauza viciilor de procedură, a fost eliberat 11 luni mai târziu. Acum, bărbatul intenţionează să dea statul în judecată şi să ceară despăgubiri pentru timpul petrecut în spatele gratiilor.

Povestea din comuna bistriţeană Sălcuţa a început în 1992. Localitatea a fost zguduită atunci de un val de crime pentru care procuratura l-a găsit vinovat pe Francisc Trombiţaş.

După 11 luni, procurorii de caz au decis să-l elibereze pe bărbat. Nu pentru că ar fi găsit adevăratul vinovat, ci din cauza viciilor de procedură. Oamenii din Sălcuţa trăiesc şi acum, după 17 ani, cu frica-n sân. Pentru anchetatori, Sălcuţa e încă un dosar neterminat. Nimeni nu a mai trecut pe acolo de când Francisc Trombiţaş a fost eliberat.

Cine plăteşte pentru greşeala din justiţie? Realitatea TV desfăşoară o campanie pentru a-i depista pe cei care trebuie să plătească efectiv pentru erorile din sistem. În cazul lui Francisc Trombiţaş, statul poate fi obligat să plătească despăgubiri, dacă judecătorii de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului îi acordă câştig de cauză. Şi judecătorul care a dat sentinţa greşită poate fi pus în situaţia de a scoate bani din buzunar pentru despăgubiri. Asta însă doar dacă Ministerul de Finanţe se va întoarce împotriva magistratului prin acţiune în regres şi îl obligă la plata despăgubirilor.

Mai multe articole despre:
justiţie condamnare bătrân dreptate