CINE PLĂTEŞTE? Un bătrân a stat 11 luni în închisoare fără să fie vinovat
Un bătrân din Bistriţa a fost închis pentru crime pe care nu le-a comis. După 11 luni petrecute în închisoare, acesta a fost eliberat din lipsă de probe.
Francisc Trombiţaş a fost acuzat de uciderea a cinci persoane în 1999. Acum bătrânul vrea să dea statul în judecată pentru lunile de coşmar petrecute după gratii pe nedrept. În 1999, Francisc Trombiţaş a fost închis sub acuzaţia de omor. Din cauza viciilor de procedură, a fost eliberat 11 luni mai târziu. Acum, bărbatul intenţionează să dea statul în judecată şi să ceară despăgubiri pentru timpul petrecut în spatele gratiilor.
Povestea din comuna bistriţeană Sălcuţa a început în 1992. Localitatea a fost zguduită atunci de un val de crime pentru care procuratura l-a găsit vinovat pe Francisc Trombiţaş.
După 11 luni, procurorii de caz au decis să-l elibereze pe bărbat. Nu pentru că ar fi găsit adevăratul vinovat, ci din cauza viciilor de procedură. Oamenii din Sălcuţa trăiesc şi acum, după 17 ani, cu frica-n sân. Pentru anchetatori, Sălcuţa e încă un dosar neterminat. Nimeni nu a mai trecut pe acolo de când Francisc Trombiţaş a fost eliberat.
Cine plăteşte pentru greşeala din justiţie? Realitatea TV desfăşoară o campanie pentru a-i depista pe cei care trebuie să plătească efectiv pentru erorile din sistem. În cazul lui Francisc Trombiţaş, statul poate fi obligat să plătească despăgubiri, dacă judecătorii de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului îi acordă câştig de cauză. Şi judecătorul care a dat sentinţa greşită poate fi pus în situaţia de a scoate bani din buzunar pentru despăgubiri. Asta însă doar dacă Ministerul de Finanţe se va întoarce împotriva magistratului prin acţiune în regres şi îl obligă la plata despăgubirilor.