MENIU

CIJ a încheiat audierile în dosarul Kosovo şi începe deliberarea

Bogdan Aurescu a fost cel care a susţinut pledoaria României

Dosarul a fost transmis instanţei de Adunarea Generală a ONU, la cererea Serbiei. România, care nu susţine independenţa provinciei, şi-a prezentat joi argumentele.

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a încheiat vineri audierile în dosarul Kosovo şi începe deliberarea, decizia, cu caracter consultativ, urmând să fie anunţată cel târziu la mijlocul anului 2010, relatează B92, citată de NewsIN. Dosarul a fost transmis instanţei de Adunarea Generală a ONU, la cererea Serbiei.

În cursul ultimei audieri, reprezentanţii Vietnamului şi Venezuelei au susţinut poziţia Serbiei, potrivit căreia proclamarea independenţei Kosovo, în februarie 2008, încalcă legile internaţionale. Olanda, România şi Marea Britanie şi-au prezentat joi argumentele referitoare la legalitatea secesiunii Kosovo.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu şi directorul general pentru afaceri juridice Cosmin Dinescu au pledat joi în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie, prezentând  poziţia României în procesul Serbiei contra Kosovo cu privire la declararea unilaterală a independenţei acestui teritoriu. Pledoariile echipei române au avut loc în Marea Sală a Justiţiei a Palatului Păcii din Haga şi au durat în total 45 de minute.

România este, alături de ţări ca Spania, Cipru sau Grecia, una dintre puţinele ţări din UE sau NATO care nu recunosc independenţa Kosovo.

La sfârşitul şedinţei de vineri, judecătorii Abdul Koroma, Mohammed Bennouna şi Augusto Cancado Trindade au cerut participanţilor să trimită instanţei până în 22 decembrie răspunsuri scrise la afirmaţiile auzite în timpul audierilor, potrivit cărora legislaţia internaţională nu interzice secesiunea, precum şi privind promisiunile făcute de participanţii la alegerile parlamentare din Kosovo, din 2007, că vor declara independenţa şi prevederile acordului Rambouillet din 1999.

Potrivit specialiştilor, hotărârea Curţii, dacă va fi un foarte clară într-un sens sau în altul, va fi un reper pentru foarte multe state. Mai exact, dacă CIJ se va pronunţa în direcţia legalităţii declaraţiei de independenţă a Kosvo atunci vor fi multe state care probabil că vor purcede la recunoaşterea statului, dar, în situaţia contrară, în care va decide că independenţa este ilegală, vor putea exista state care vor decide retragerea recunoaşterii.