MENIU

Cetatea Târgu Mureş ascunde între ziduri artă, legende şi istorie

Foto: tirgumures.ro
În mijlocul oraşului Târgu Mureş, vechea cetate medievală s-a integrat în peisajul citadin

Pe o străduţă cu sens unic, la dreapta de la primul semafor, se deschid electric porţile cetăţii. În mijlocul oraşului Târgu Mureş, vechea cetate medievală s-a integrat în peisajul citadin. Zidurile groase, vechi de sute de ani, ascund alei de promenadă printre vechi clădiri încărcate de istorie. Turnurile de apărare veghează şi acum, doar că foştii cavaleri de odinioară sunt astăzi actori. În două dintre cele 7 turnuri ale cetăţii şi-au găsit inspiraţia două trupe de teatru. Cetatea Târgu Mureş ascunde între ziduri artă, legende şi istorie.

Cetatea a fost construită în secolul al XVII-lea, pe locul unui fost castel distrus de invaziile turcilor şi tătarilor. Abia după ce a ajuns sub stăpânirea habsburgică s-a dezvoltat, atât din punct de vedere militar, dar, mai ales, cultural. Zidurile groase şi turnurile de apărare asigurau liniştea locuitorilor medievali.

Fiecare breaslă îşi avea bastionul ei. în timpul anului croitoreau, măcelăreau, cizmăreau, dar când era vorba de atac asupra cetăţii, meşterii se retrăgeau în bastioane şi puneau umărul la apărarea cetăţii.

După 1989, cetatea a trecut printr-o perioadă de tranziţie. Refăcută în mare parte, de mai bine de 10 ani, a devenit centru urban activ. În interiorul cetăţii au apărut cafenele, muzee, se ţin concerte sau spectacole de teatru. Poveştile medievale au fost reinterpretate şi astfel vechile turnuri de apărare au ajuns să dezbrace armura războinică şi să pornească pe calea mult mai pacifistă a artelor.

În turnul măcelarilor s-a aciuat o trupă de actori. Tineri şi rebeli, precum cavalerii de odinioară, s-au apucat să plămădească noi poveşti pentru vechiul turn.

Spectacolele adună de fiecare dată 74 de spectatori, atât cât încap în Bastionul Măcelarilor. Zidurile cetăţii, însă, îşi spun poveştile oricui le trece pragul.