MENIU

Cercetătorul NASA acuzat de tentativă de spionaj în favoarea Israelului riscă închisoarea pe viaţă

FOTO: nytimes.com

Omul de ştiinţă american care este acuzat de tentativă de spionaj în favoarea Israelului va fi adus în faţa unui judecător şi riscă închisoare pe viaţă, dacă va fi găsit vinovat.

Potrivit Departamentului Justiţiei, cercetătorul în vârstă de 52 de ani, care a lucrat pentru NASA, Pentagon şi Casa Albă, a fost contactat de un poliţist de la FBI care s-a dat drept agent de informaţii israelian şi a acceptat să-i furnizeze informaţii clasificate "secret de apărare", în schimbul banilor.

Titular al unui doctorat în astronomie la MIT, prestigioasa universitate tehnologică din Massachussetts, suspectul a lucrat la Casa Albă între 1989 şi 1990, apoi la Departamentul Energiei între 1990 şi 1999, unde dispunea de o autorizaţie specială ce îi asigura accesul la documente strict secrete, în special referitoare la armele nucleare.

Cercetătorul a creat apoi o asociaţie non-profit prin intermediul căreia a participat între 2000 şi 2006 la mai multe acorduri de dezvoltare de tehnologii avansate pentru Guvernul american.

"Între 1989 şi 2006, el a avut acces la informaţii clasificate top secret şi, în mod regulat, la documente clasificate în legătură cu apărarea americană", rezumă Departamentul Justiţiei.

Potrivit autorităţilor americane, "plângerea nu implică nici statul israelian, nici vreun agent lucrând în numele său".

Atunci când a fost contactat , în 3 septembrie, de ceea ce credea că este un agent al Mossad (serviciile secrete israeliene), bărbatul a acceptat să îi furnizeze "în mod regulat informaţii". La a doua întrevedere, el i-a explicat agentului FBI că, "deoarece nu mai dispune de acces la documente secrete (...), nu poate decât să îşi amintească de cele pe care le-a consultat", potrivit Departamentului Justiţiei.

Două schimburi au avut loc prin intermediul serviciilor poştale. în urma cărora a primit 2.000, apoi 9.000 de dolari şi a completat două chestionare privind sateliţii americani. "Unul dintre răspunsurile furnizate provenea din documente clasificate drept secret de apărare", a afirmat Departamentul Justiţiei, adăugând că cercetătorul ar fi propus chiar să furnizeze informaţii despre "arme nucleare, sateliţi militari şi alte sisteme de armament".

La a doua întâlnire, răspunsurile sale au cuprins "informaţii clasificate drept secret de apărare şi top secret privind sateliţi americani, sisteme avansate de alertă, mijloace de apărare sau de represalii la atentate la scară largă şi elemente strategice cruciale", au subliniat autorităţile.

"Faptele de care este acuzat sunt grave şi ar trebui să servească drept avertisment pentru toţi cei care iau în calcul să compromită secretele ţării noastre din dorinţa de câştig", a declarat într-un comunicat David Kris, responsabil cu securitatea naţională în departament.

Statele Unite l-au condamnat în 1987 pe un analist al marinei militare, Jonathan Pollard, la închisoare pe viaţă pentru că a furnizat Israelului, din mai 1984 până la arestarea sa, în noiembrie 1985, mii de documente clasificate secret de apărare, privind activităţile de spionaj ale Statelor Unite în ţările arabe.

Mai multe articole despre:
Israel NASA Casa Albă spionaj Pentagon