MENIU

Cercetătorii au descoperit gena care ne face să dormim puţin, fără a ne simţi obosiţi

Foto: blogspot.com

O mutaţie genetică rară a genei DEC2, descoperită recent de o echipă de neurologi de la Universitatea California din San Francisco, explică de ce unii oameni au nevoie de doar 4-6 ore de somn pe noapte pentru o odihnă optimă, informează cotidianul francez Le Figaro.

Cele mai multe persoane dorm în medie opt ore pe noapte, dar sunt şi unii oameni care, fără a consuma cafea sau alte substanţe excitante, cu doar şase sau patru ore de somn pe noapte se trezesc odihniţi. Conform recentelor descoperiri ale oamenilor de ştiinţă californieni, aceştia din urmă ar prezenta o mutaţie a genei DEC2, care intervine în ritmul circadian, reglând divizia celulară care este responsabilă de oxigenarea organismului în timpul somnului.

Echipa de neurologi de la Universitatea California din San Francisco, condusă de profesorul Ying Hui-fu, a studiat fenomenul odihnei nocturne pe un eşantion format din 60 de familii americane care au probleme cu somnul şi care au acceptat să doneze o probă de sânge. Gena mutantă a fost identificată la o mamă şi fiica ei care nu au nevoie decât de şase ore de somn pe noapte pentru a se odihni. Această mutaţie însă nu a fost identificată şi la ceilalţi cinci membrii ai familiei, care, ca majoritatea populaţiei, dorm în medie opt ore pe noapte.

Mutaţia descoperită de Ying Hui-fu şi echipa sa de cercetători este extrem de rară, ea nefiind găsită în ADN-ul a mai mult de 250 de persoane care au fost analizate cu această ocazie. Pentru a proba descoperirea făcută, cercetătorii au injectat gena mutantă unor şoareci care, în timp, şi-au redus orele de somn.

În 2001 şi 2005, oamenii de ştiinţă californieni s-au făcut cunoscuţi prin descoperirea unei alte mutaţii, a genei Per2, care intervine în ciclul somnului determinând sindromul de somn avansat. Persoanele care suferă de această maladie se odihnesc în medie opt ore pe noapte, ca majoritatea oamenilor, dar perioada lor de somn este decalată în timp. De exemplu ei se culcă la ora 18.00 şi se trezesc la 3.00 dimineaţa.

Mai multe articole despre:
mutaţie somn cercetători oboseală gena