Celulele organismului se regenerează în timp
Poate părea de necrezut, dar celulele pulmonare se regenerează odată la şase săptămâni, iar papilele gustative odată la zece zile.
Cei mai mulţi oameni sunt îngrijoraţi când vine vorba de îmbătrânire, însă trebuie să ştiţi că unele părţi ale organismului nostru se regenerează odată la câteva săptămâni sau chiar zile, potrivit Daily Mail.
Vârsta ficatului: Cinci luni
Se ştie deja că ficatul are o capacitate uimitoare de a se regenera, datorită faptului că este foarte bine vascularizat. Dacă te-ai întrebat vreodată de ce starea ficatului băutorilor notorii se îmbunătăţeşte, explicaţia constă în faptul că celulele hapatice se regenerează odată la 150 de zile. "În cazul în care se îndepărtează 70% din ficatul unei persoane în timpul unei operaţii, acesta va creşte la loc, aproape în întregime, în numai două luni", a explicat consultantul Licester Royal Infirmary, Davis Lloyd.
Vârsta papilelor gustative: Zece zile
Pe suprafaţa limbii există circa 9.000 de receptori care ne ajută să detectăm aromele, a precizat profesorul Damian Walmsley. Aceşti receptori se regenerează odată la zece zile. Trebuie să tineţi cont de faptul că orice infecţie poate afecta receptorii şi, totodată, regenerarea acestora.
Vârsta creierului: Aceeaşi cu vârsta pe care o aveţi
Celulele neuronale sunt singurele care nu se regenerează pe măsură ce înaintăm în vârstă. Mai exact, creierul nostru funcţionează cu celulele pe care le avem la naştere, în jur de 100 de miliarde.
Mai mult decât atât, pe măsură ce îmbătrânim, o parte din celule se degradează, ceea ce explică accesele de demenţă la unele persoane. "Cu toate acestea, există două zone ale cereierului care se regenerează. Bulbul olfactiv responsabil de simţul mirosului şi hipotalamusul, care răspunde de capacitatea noastră de a învăţa", a spus profesorul Wadley.
Vârsta inimii: 20 de ani
Până de curând se credea că inima nu are capacitatea de a se regenera. Cu toate acestea, un studiu al Colegiului de Medicină de la New York a descoperit că inima este dotată cu celule stem care întineresc constant, de cel puţin 3 sau 4 ori în timpul vieţii.
Vârsta plămânilor: 2-3 săptămâni
Celule pulmonare se regenerează constant, a explicat doctorul Keith Prowse. Plămânii conţin mai multe tipuri de celule, care se regenerază la perioade diferite perioade de timp. Celulele ţesutului alveolar al plămânilor se refac într-o perioadă mai lungă de timp, circa un an. Pe de altă parte, celulele de la suprafaţa plămânilor se regenerează odată la 2 sau 3 săptămâni. Emfizemul pulmonar poate împiedica regenerarea celulelor, ba mai mult, această boală distruge celulele ţesutului alveolar.
Vârsta ochilor: Aceeaşi cu vârsta pe care o aveţi
Structura ochilor nu se schimbă aproape deloc în timpul vieţii unui om. Singura componentă a lor care se regenerează este corneea. Dacă este afectată, aceasta se reface în mai puţin de 24 de ore, a declarat doctorul Rob Hogan.
Vârsta pielii: 2-4 săptămâni
Epiderma se regenerează la fiecare 2 sau 4 săptămâni. Cu toate acestea, odată cu înaintarea în vârstă, pielea îşi pierde elasticitatea, din cauză lipsei colagenului.
Vârsta oaselor: zece ani
Oasele se refac constant, a explicat doctorul Peter Selby. Pentru a deveni complet, tot procesul de regenerare durează 10 ani. Osteocitele ajută la refacerea oasele, iar osteoblastele construiesc matricea osoasă şi mineralizează osul. Procesul de regenerare încetineşte în jurul vârstei a doua.
Vârsta intestinelor: 2-3 zile
Celulele care formează ţesuturile intestinale au rată de refacere foarte mare, motiv pentru care se regenerează odată la 2-3 zile, a spus profesorul Tom MacDonald. Procesul se repetă atât de des, pentru că intestinele sunt expuse chimicalelor foarte corozive, precum acidul gastic.
Vârsta unghiilor: 6-10 luni
Unghiile sunt compuse din celule bogate în cheratină. Unghiile de la mâini cresc cu 3-4 milimetri pe lună, de două ori mai repede decât cele de la picioare. Mai exact, unghiile de la picioare se regenerază în 6 luni, în timp ce unghiile de la mâini, se rafac în 3 luni. Explicaţia este aceea că unghiile de la mâini sunt mai bine vascularizate. Unghiile celor tineri şi ale bărbaţilor cresc mai repede, datorită unei circulaţii mai bune. În mod inexplicabil, unghiile degetelor mici de la mâini cresc mai încet decât celelalte.
Vârsta celulele roşii din sânge: 4 luni
Acestea sunt foarte importante pentru organismul nostru. Cu ajutorul lor, toate ţesuturile organismului noastru sunt oxigenate. De vreme ce putem pierde sânge în timpul unei răni sau în timpul menstruaţiei, corpul nostru reface în permanenţă celulele roşii. Rata de refacere a acestora este de patru luni.
Vârsta părului: 3-6 ani
Vârsta părului depinde de lungimea acestuia, însă, în mod obişnuit, acesta creşte un centimetru pe lună, a explicat doctorul Bessam Farjo. La femei, părul se reface complet odată la şase ani, în timp ce la bărbaţi, acesta se regenerează complet odată la trei ani. Genele şi sprâncenele se refac în aproximativ 6-8 săptămâni.