MENIU

Cele mai spectaculoase cratere făcute de meteoriţi

FOTO: New Scientist. Craterul Manicougan
FOTO: New Scientist. Lacul El'gygytgyn
FOTO: New Scientist. Craterul Chicxulub
FOTO: New Scientist. Craterul Wolfe Creek
FOTO: New Scientist. Meteor Crater

Planeta noastă numără aproximativ 150 de cratere rezultate în urma impactului cu meteoriţi. Cele mai multe sunt azi erodate sau ascunse sub tone de rocă. Câteva exemple spectaculoase au ieşit la iveală graţie fotografiilor făcute de la înălţime, a sateliţilor sau a instrumentelor de scormonit sub pământ.

"Ochiul din Quebec", cum mai este cunoscut craterul Manicougan din Canada, este cel mai vechi dintre craterele de impact de pe Terra, spune New Scientist, care a alcătuit un top al celor mai spectaculoase astfel de forme de relief. Vechi de 200 de milioane de ani, craterul se laudă azi cu un rezervor de apă de-a lungul marginilor, lung de 70 de kilometri.

Lacul El'gygytgyn, aflat la 100 de kilometri mai la nord de cercul polar din Rusia, zace într-un crater de impact creat acum 3,6 milioane de ani. Fotografiat de un satelit NASA, situl este extrem de preţios pentru oamenii de ştiinţă datorită faptului că zona a scăpat de eroziunii din ultima eră glaciară. Sedimentele din lac oferă o imagine fidelă a condiţiilor existente de-a lungul ultimei glaciaţiuni.

Craterul Chicxulub din Mexic este acoperit de tone de sedimente şi a putut fi scos la iveală doar cu o hartă 3D a gravitaţiei locale şi a variaţiei câmpurilor magnetice. Asteroidul care l-a creat avea un diametru de 20 de kilometri şi se presupune că ar fi dus la dispariţia dinozaurilor.

Craterul Wolfe Creek din Australia şi-a păstrat cu fidelitate caracteristicile avute acum 300.000 de ani, când a fost creat. Are 900 de metri în diametru şi se crede că impactul a lichefiat complet meteoritul şi rocile cu care acesta a venit în contact.

Meteor Crater din deşertul Arizona, creat de meteoritul Canyon Diablo, crează o iluzie optică totală. Trebuie doar să priviţi craterul întors cu susul în jos.
Mai multe articole despre:
meteoriţi top crater Impact new scientist