MENIU

CEDO a scos de pe rol dosarul romilor de la Bolintin Deal

Foto: Realitatea TV

Drama romilor de la Bolintin Deal, care au fost izgoniţi din casele lor de o mulţime de 2.000 de persoane în 1991, a ajuns astăzi la epilog, la Strasbourg, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului scoţând dosarul de pe rol.

Judecătorii de la Strasbourg au decis să scoată dosarul de pe rol, după ce Guvernul român a depus o declaraţie oficială prin care a recunoscut o serie de încălcări ale Convenţiei pentru drepturile omului în această afacere şi şi-a luat angajamentul să despăgubească reclamanţii pentru pierderea bunurilor.

Locuinţele romilor au fost incendiate şi devastate în ziua de Paşte, în aprilie 1991, de către locuitorii din Bolintin Deal, după ce s-a aflat de asasinarea, în noaptea precedentă, cu lovituri de cuţit, a unui tânăr de către un rom aflat sub influenţa alcoolului. În ziua de Paşte, în sunetul sirenei din localitate, mulţimea a incendiat 20 de locuinţe, obligând comunitatea romă să fugă şi să rămână fără adăpost timp de mai mult de o lună.

Din câte se pare, a spus CEDO, romii nu au revenit să locuiască în sat nici la 18 ani de la comiterea faptelor.

Romii s-au plâns la Strasbourg pentru condiţiile de trai proaste de care au avut parte după atac şi după distrugerea bunurilor lor. S-au declarat, de asemenea, victimele duratei exagerate a procedurilor judiciare pe care au fost nevoiţi să le introducă în instanţă invocând daunele suferite şi discriminarea. Au susţinut, de asemenea, că au fost victimele abuzurilor în timpul atacului tocmai pentru că erau romi.

Recunoscând aceste nedreptăţi, Guvernul român s-a angajat în faţa CEDO să despăgubească financiar victimele şi să vegheze ca drepturile lor să fie respectate pe viitor.
Mai multe articole despre:
proces CEDO dosar romi