Ce măsuri pregăteşte guvernul polonez pentru cei care au credite ipotecare în franci eleveţieni
Guvernul din Polonia ar putea să îi sprijine pe cei care care au credite ipotecare în franci elveţieni, în condiţiile în care cursul de schimb valutar se va menţine la peste 4 zloţi pentru un franc, a declarat vicepremierul polonez Janusz Piechocinski, potrivit Mediafax.
"Dacă francul va rămâne la nivelul actual pentru multă vreme, atunci va trebui să ne gândim la un plan de sprijin", a declarat Piechocinski.
În acelaşi sens, unul dintre membrii conducerii băncii centrale a Poloniei, Jacek Bartkiewicz, a apreciat că francul se va menţine la peste 4 zloţi pe termen lung şi că statul ar trebui să sprijine persoanele care au credite ipotecare în franci şi zloţi şi ale căror rate lunare depăşesc 40% din salariu.
Ministrul Finanţelor, Mateusz Szczurek, a convocat pentru marţi conducătorii băncii centrale şi ai băncilor comerciale din Polonia pentru o discuţie pe tema cursului valutar.
Moneda elveţiană s-a apreciat joia trecută cu aproximativ 20% faţă de zlot, după ce banca centrală a Elveţiei a decis să renunţe la plafonul minim de 1,2 euro/franc, potrivit Bloomberg. Cu o zi înainte de anunţul băncii centrale elveţiene, un franc era cotat la 3,6 zloţi.
Luni dimineaţă, francul eleveţian se tranzacţiona pentru 4,3 zloţi.
Totalul creditelor ipotecare în franci se situa la 36 de miliarde de dolari la finalul lunii noiembrie a anului trecut, reprezentând circa 8% din produsul intern brut al Poloniei.
Băncile din Polonia cu cele mai mari portofolii de credite ipotecare denominate în franci sunt Getin Noble Bank, PKO, BPH (deţinută de General Electric), divizia mBank a Commerzbank şi Millennium.
Aprecierea record a francului a avut ca efect şi cel mai mare declin din ultimii trei ani a componentei bancare a principalului indice al bursei de la Varşovia, acţiunile Getin scăzând cu până la 16%.
În aceste condiţii, JPMorgan Chase&Co. a avertizat că băncile din Polonia ar putea avea nevoie să constituie provizioane suplimentare pentru creditele neperformante în franci.
În urma renunţării la plafonul minim de schimb, francul s-a apreciat cu până la 38% faţă de dolar şi 41% faţă de euro, ceea ce a făcut ca fonduri speculative şi case de brokeraj din întreaga lume să înregistreze pierderi masive.