Ce este „sindromul Bradului de Crăciun”, boala ascunsă a sărbătorilor de iarnă?
Chiar dacă bradul este piese centrală a sărbătorilor de iarnă, medicii atrag atenția că pentru anumite persoane apropierea de pom poate avea efecte nefaste.
Așa-numitul „Sindrom al Bradului de Crăciun” este o afecțiune care poate cauza probleme de sănătate, în special persoanelor cu sensibilități respiratorii sau alergii, potrivit doctorulzilei.ro.
Sindromul Bradului de Crăciun se referă la o serie de simptome cauzate de prezența bradului natural în interiorul locuinței. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, simptomele includ:
- Congestie nazală
- Strănut frecvent
- Dureri în gât
- Ochi iritați sau apoși
- Oboseală
- Dureri în piept
- Insomnii
Deși aceste simptome pot părea inofensive, ignorarea lor poate duce la complicații mai serioase, mai ales în cazul persoanelor cu astm bronșic sau alergii preexistente.
De ce provoacă bradul de Crăciun aceste simptome?
Brazii naturali acumulează polen și alte particule din mediul exterior înainte de a fi tăiați și transportați. Odată aduși în casă, aceste substanțe se răspândesc în aer, fiind inhalate de membrii familiei. Mai mult, mediul cald și umed din locuințe poate favoriza dezvoltarea sporilor de mucegai, responsabili de simptomele alergice.
Cum să reduci riscul?
Specialiștii de la Cleveland Clinic oferă câteva sfaturi pentru a minimiza riscurile asociate bradului natural:
- Curățați bradul înainte de a-l introduce în casă
- Evitați să păstrați bradul mai mult de șapte zile în locuință
- Asigurați o bună ventilație
- Optați pentru un brad artificial
- Păstrați locuința uscată